Rusia, la un pas de finalizarea unei rachete capabile să acopere întreaga Europă

Rusia se apropie de punerea în funcţiune a unei noi rachete capabile de a ataca întreaga Europă cu focoase nucleare sau convenţionale, conform oficialilor americani ai Apărării, arată Washington Free Beacon.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2015

Rusia se apropie de punerea în funcţiune a unei noi rachete capabile de a ataca întreaga Europă cu focoase nucleare sau convenţionale, conform oficialilor americani ai Apărării, arată Washington Free Beacon.

Dezvăluirea ameninţării prezentate de noua rachetă SSN-30A are loc în condiţiile în care secretarul american al Apărării Ashton Carter a avertizat, joia trecută, că Moscova sub Vladimir Putin redevine o ameninţare existenţială pentru securitatea SUA.

Rusia “este o ameninţare foarte, foarte semnificativă”, a declarat Carter reporterilor de la Pentagon. “Rusia reprezintă o ameninţare existenţială pentru Statele Unite pur si simplu prin mărimea arsenalului nuclear pe care îl deţine”.

Cu privire la SSN-30A, oficialii de la Pentagon au declarat că noua armă maritimă poate fi echipată atât cu focoase nucleare cât şi convenţionale şi poate acoperi cea mai mare parte a Europei când este lansată de pe navele de luptă din Marea Neagră.

Versiunea cu rază mai lungă a rachetei Kalibr poate atinge ţinte la o distanţă cuprinsă între 997 şi 1485 km. Versiunea cu rază mai scurtă poate atinge ţinte aflate la distanţe de până la 289 km.

O variantă de croazieră a rachetei este, de asemenea, în curs de dezvoltare, iar oficialii americani susţin că aceasta pare să încalce Tratatul din 1987 al Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

Un test al rachetei Kalibr a fost desfăşurat la începutul acestei luni, au declarat oficialii.

Noua rachetă supersonică este capabilă să fie folosită pentru a lovi ţinte atât pe mare cât şi pe uscat.

Rachete nucleare SS-20 cu rază medie au fost retrase din funcţiune în baza tratatului INF în anii 1980.

În plus, navele de luptă echipate cu rachete SSN-30A ar putea de asemenea să fie deplasate din Marea Neagră în Kaliningrad, enclava rusă din Marea Baltică care se învecinează cu Polonia şi Lituania.

Oficialii ruşi au ameninţat că vor desfăşura rachete Iskander cu rază scurtă de acţiune în Kaliningrad, ca răspuns la scutul antirachetă pe care SUA îl dezvoltă în Europa.

Conform lui Mark Schneider, un fost expert al Pentagonului în strategie nucleară citat de Washington Free Beacon, Kalibr este o rachetă convenţională şi nucleară, supersonică, foarte precisă şi capabilă.

Este de aşteptat ca racheta să aibă o gamă largă de utilizare, atât pe submarine cât şi pe nave de suprafaţă, inclusiv pe noua clasă de submarine 885 Yasen, pe submarine şi crucişătoare mai vechi, sau pe modelele mai noi de distrugătoare.

“Datorită unor decizii proaste luate în ultimii 25 de ani în privinţa intimidării nucleare, nu avem o capacitate comparabilă”, a declarat Schneider.

“Administraţia Obama a anunţat în Nuclear Posture Review Report, din 2010, eliminarea versiunii înarmate nuclear a rachetei de croazieră Tomahawk cu lansare de pe submarine”, a adăugat el. “Dacă [preşedintele rus Vladimir] Putin atacă unul dintre statele vulnerabile din NATO, racheta Kalibr va fi probabil una dintre principalele arme ameninţătoare ce va fi folosită pentru a descuraja NATO să contraatace. Să îi acorzi lui Putin un monopol asupra majorităţii tipurilor de arme nucleare tactice este pur si simplu o prostie.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor