NATO organizează exerciţii de luptă la scară largă pe măsură ce poziţia SUA faţă de Europa se schimbă

Poligonul Smârdan, unde s-a desfăşurat secvenţa demonstrativă a exerciţiului multinaţional STEADFAST DART 25 (STDT 25), unul din evenimentele majore de instruire ale NATO din acest an, 20 februarie 2025 (Facebook - MApN)
Redacţia
23.02.2025

Membrii NATO au continuat miercuri cele mai ample exerciţii de luptă din 2025, testându-şi capacitatea de a desfăşura rapid forţe de mare anvergură la graniţa estică a alianţei cu 32 de ţări, în timp ce îngrijorarea creşte cu privire la cel mai puternic membru al său, Statele Unite, informează Military.com.

Exerciţiile de luptă din România, care se învecinează cu Ucraina, au loc în timp ce o Europă zguduită se confruntă cu un nou curs al SUA sub conducerea preşedintelui Donald Trump. Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a cerut ca aliaţii să majoreze dramatic cheltuielile militare şi a declarat că priorităţile de securitate ale SUA se află în altă parte - punând la îndoială garanţiile de securitate de lungă durată oferite Europei de către Washington.

Cu câteva zile înainte de "aniversarea" celui de-al treilea an al invaziei la scara largă a Rusiei în Ucraina, exerciţiile Steadfast Dart 2025 cuprind aproximativ 10.000 de militari din nouă ţări, ca parte a noii Forţe de reacţie aliate a NATO. Acestea au loc pe parcursul a şase săptămâni în România, Bulgaria şi Grecia.

Deşi administraţia Trump nu a anunţat planuri de retragere a forţelor americane din regiune, observaţia lui Hegseth conform căreia „alianţii europeni trebuie să conducă din faţă” i-a lăsat pe partenerii NATO să reflecteze asupra unei posibile noi realităţi în care Statele Unite nu mai sunt garantul puternic şi înarmat nuclear al securităţii continentului.

Radu Tudor, un analist în domeniul apărării din Bucureşti, a declarat că o reducere a prezenţei militare a SUA în România ar fi „un cadou” pentru preşedintele rus Vladimir Putin.

„Întregul flanc estic al NATO (ar) deveni mai slab în faţa comportamentului agresiv al Rusiei”, a spus el, adăugând că aceasta ar împinge România să ceară aliaţilor NATO să contribuie cu trupe şi arme pentru a acoperi golul lăsat de câteva mii de soldaţi americani.

Amiralul Stuart B. Munsch, comandantul Comandamentului Forţelor Comune Aliate, a declarat că ameninţările la adresa NATO „au devenit tot mai complexe şi imprevizibile” în ultimul deceniu.

„Pentru a face faţă acestui mediu de securitate complex, NATO a trecut printr-o transformare semnificativă a luptei împotriva războiului. Ne-am dus planurile defensive de la concept la realitate. Acest exerciţiu [...] reprezintă punctul culminant al eforturilor noastre şi începutul noii noastre forţe care va apăra fiecare centimetru din teritoriul alianţei”, a declarat Munsch reporterilor la baza de antrenament miercuri.

Aliaţii europeni şi-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la faptul că au fost excluşi de la discuţiile dintre Washington şi diplomaţii de vârf ai Moscovei, care au avut loc marţi în Arabia Saudită, privind eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina.

Evoluţia rapidă a evenimentelor l-a determinat pe preşedintele Franţei să convoace ţările UE selectate şi Regatul Unit pentru discuţii în această săptămână la Paris.

NATO a consolidat flancul estic al Europei

Exerciţiile de luptă desfăşurate miercuri în România au inclus trageri reale şi exerciţii de război în tranşee. Infanteriştii marini greci şi spanioli au condus exerciţii săptămâna trecută în Grecia, inclusiv o simulare de asalt amfibiu.

Noua Forţă de reacţie aliată a NATO, înfiinţată în iulie anul trecut, este concepută pentru a fi desfăşurată la scara largă în termen de 10 zile şi combină forţele convenţionale cu tehnologiile cibernetice şi spaţiale. Marea Britanie conduce operaţiunea cu 2.600 de militari şi 730 de vehicule.

Exerciţiile includ, de asemenea, România, Bulgaria, Franţa, Grecia, Italia, Slovenia, Spania şi Turcia şi implică 1.500 de vehicule militare, peste 20 de aeronave şi mai mult de o duzină de mijloace navale.

După ce Rusia şi-a lansat invazia la scara largă a Ucrainei la 24 februarie 2022, NATO şi-a consolidat prezenţa pe flancul estic al Europei prin trimiterea de grupuri de luptă multinaţionale suplimentare în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia.

De atunci, România a jucat un rol din ce în ce mai important în cadrul alianţei. A donat Ucrainei un sistem de rachete Patriot şi a deschis un centru internaţional de pregătire pentru piloţii de avioane F-16 din ţările aliate, inclusiv Ucraina.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor