NATO anunţă exerciţii militare de anvergură în Europa de Est şi Ţările baltice

(GEORGES GOBET / AFP / Getty Images)

Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ia în considerare manevre militare de anvergură cu participarea mai multor mii de militari în ţări din Europa de Est şi Ţările baltice, a declarat generalul Hans-Lothar Domrose, comandant al misiunii NATO din Brunssum (Olanda), relatează Unian şi TASS.

'Până acum am desfăşurat manevre cu participarea a 25.000-40.000 de persoane numai în ţările occidentale din NATO şi îmi pot imagina că în viitor vom putea organiza astfel de acţiuni şi în Europa de Est şi Ţările baltice', a declarat vineri generalul Hans-Lothar Domrose pentru ziarul Die Welt. El nu a indicat însă un termen exact la care astfel de aplicaţii ar putea avea loc.

Alianţa, potrivit acestuia, 'creează în prezent o forţă de reacţie rapidă (Readiness action plan - RAP ), cu efective între 5.000 şi 7.000 de militari, care să poată să se deplaseze în zona de acţiuni militare în două-trei zile'. 'Unele din aceste unităţi, pe care le-am numit 'Vârf de lance', vor intra în acţiune în două zile, iar restul de la trei la cinci zile', a explicat generalul NATO. Potrivit acestuia, 'va fi un proces în mai multe etape'.

Decizia creării acestei forţe de reacţie rapidă a fost luată la recentul summit al NATO de la Newport, în contextul crizei ucrainene. Alianţa a dorit astfel să trimită un mesaj puternic Rusiei că nu va tolera nicio acţiune agresivă împotriva vreunuia dintre membrii săi. Iniţial, oficialii NATO au anunţat că noua forţă de reacţie rapidă va avea în componenţa să intre 3.000 şi 5.000 de militari.

Pentru a nu încălca actul fondator NATO-Rusia, pe care Alianţa a decis să nu-l revoce cu toate că Moscova l-a încălcat prin intervenţia în Ucraina, această forţă de reacţie rapidă nu va fi amplasată în baze permanente, ci va fi constituită pe o bază rotativă, urmând ca în statele flancului estic să fie pre-poziţionate echipamente care vor putea fi folosite de această forţă.

Generalul Philip Breedlove, şeful Comandamentului european al armatei SUA şi comandantul suprem al forţelor NATO din Europa, a solicitat la 4 noiembrie Pentagonului suplimentarea efectivelor Alianţei în Europa de Est pentru garantarea securităţii regionale, pe fondul intensificării presiunilor Rusiei şi a ameninţării islamiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe