Natalia Gavriliţa: Politica fiscală pentru 2021 va continua să aprofundeze criza şi să lase oamenii fără locuri de muncă

Modul de administrare fiscală pentru întreprinderile mici trebuie regândit fundamental, afirmă fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Sandu.
Natalia Gavriliţa, ex-ministru al Finanţelor al R. Moldova
Natalia Gavriliţa, ex-ministru al Finanţelor al R. Moldova (facebook.com/Expert-Grup)

Guvernul continuă să acţioneze împotriva intereselor cetăţenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârşit de an, acesta promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza şi să lase oamenii fără locuri de muncă, susţine fostul ministru al Finanţelor în Guvernul Sandu, Natalia Gavriliţa, menţionând că măsurile de politică fiscală şi vamală propuse de guvernarea Dodon / Chicu sunt rupte de realitate.

În cadul unei conferinţe de presă, vicepreşedinta PAS a declarat că peste 30 mii de oameni şi-au pierdut deja locurile de muncă şi o treime din întreprinderile mici şi mijlocii estimează că nu vor supravieţui consecinţelor negative ale crizei economice.

Aceasta a subliniat că regulile trebuie să fie clare şi predictibile, iar modul de administrare fiscală, în special pentru întreprinderile mici trebuie regândit fundamental, pentru ca economia să producă şi oamenii să aibă locuri de muncă.

Membrii Partidului Acţiune şi Solidaritate au venit deja cu o serie de iniţiative legislative în domeniul fiscal, inclusiv referitor la simplificarea regimului de impozitare pentru întreprinderile mici, aplicarea mai echitabilă a amenzilor şi încurajarea tranzacţiilor fără numerar, a adăugat Gavriliţa, precizând că iniţiativele se prăfuiesc în Parlament, de aceea PAS cere Guvernului:

  1. Să vină cu acţiuni clare de salvare a economiei şi sprijinire a întreprinderilor. Să se aşeze imediat la masa de discuţii cu agenţii economici şi să vină cu o politică fiscală axată pe susţinerea agenţilor economici să facă faţă crizei şi să menţină locurile de muncă. Modificările trebuie să fie minime şi să se concentreze pe contextul actual.
  2. Să vină cu ajutor pentru cetăţeni, mai ales pentru familii şi oameni nevoiaşi. Să analizeze adecvat impactul măsurilor de politică fiscală asupra diferitor categorii de persoane, în special asupra familiilor şi asupra persoanelor cu venituri mici, precum şi asupra unor ramuri lovite de criză, cum ar fi agricultorii, transportatorii şi întreprinderile din sectorul Horeca şi turismului.
  3. Să explice clar mecanismul de aplicare a măsurilor fiscale propuse.
  4. Să se amâne orice modificare ce nu vine în sprijinul imediat şi direct al cetăţenilor şi oamenilor de afaceri. Companiile au nevoie de stabilitate fiscală, mai ales pe timp de criză.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe