Natalia Gavriliţa: Transferul veniturilor de la BNM la Ministerul Finanţelor, propus de Dodon, nu va uşura povara cetăţenilor

Natalia Gavriliţa afirmă că Igor Dodon trebuie să fie întrebat ce sumă a recuperat din miliardul furat până acum şi ce planifică să facă pentru a recupera frauda inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament.
Natalia Gavriliţa, ministrul Finanţelor al R. Moldova (facebook.com/Natalia Gavriliţa)
Ştefan Sârbu
10.02.2020

Fostul ministru al Finanţelor, Natalia Gavriliţa, susţine că manevra lui Igor Dodon cu aşa-numita relaxare a poverii „Legii miliardului” ar fi de fapt scoaterea banilor din rezervele Băncii Naţionale (BNM) pentru a finanţa cheltuielile enorme ale guvernării socialiste în an electoral.

„Încă niciodată Guvernul Moldovei nu a planificat să cheltuie atâţia bani, cu surse de finanţare incerte”, a menţionat aceasta precizând că transferul unor venituri dintr-un buzunar al statului - BNM în altul - Ministerul Finanţelor nu înseamnă uşurarea poverii asupra cetăţenilor.

În opinia fostului ministru al Finanţelor, soluţia pentru „legea miliardului” este în primul rând recuperarea banilor de la cei care i-au furat. Întrucât Guvernul Sandu a creat un Birou de combatere a corupţiei cu experţi internaţionali specializaţi în recuperarea activelor, a transmis materiale relevante la procuratură şi a facilitat colaborarea cu organe de drept la nivel internaţional.

„Întrebarea relevantă nu este de unde luăm banii cetăţenilor pentru a întoarce miliardul furat. Întrebarea pe care trebuie să o punem lui Igor Dodon este ce sumă a recuperat din miliardul furat până acum şi ce planifică să facă pentru a recupera aceşti bani inclusiv de la vechii săi prieteni din Parlament”, a concluzionat Natalia Gavriliţa.

O lege promovată de guvernul Filip, în 2016, prevede restituirea împrumutului din buget, acordat în 2014 celor trei bănci devalizate, timp de 25 de ani, cu o dobândă de 5% anual.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor