Năstase ţese noi planuri şi idei de viitor, la ieşirea din penitenciar

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Fostul premier Adrian Năstase a vorbit joi, în faţa Penitenciarului Jilava, în contextul eliberării sale, despre planurile sale de viitor, precizând că are oferte de la câteva companii multinaţionale şi de la un guvern străin. Totodată, Năstase a declarat că încă se simte o "ţintă" şi a pledat pentru o lege a graţierii, precum şi pentru alegeri parlamentare anticipate de la anul.

"Am rămas acelaşi, încercările din ultimii ani cred că mai curând m-au întărit, am nevoie de ceva timp ca să-mi lămuresc proiectele pentru viitor, vreau să stau cu familia mea, le mulţumesc că au fost alături de mine, am diverse idei extravagante, nu o să le spun acum, nu o să le spun deloc. În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, în ultimii doi şi mai bine", a declarat Năstase.

Fostul premier susţine că la anul sunt necesare alegeri parlamentare anticipate pentru a se putea rezolva unele probleme care în momentul de faţă sunt fără răspuns. Un alt lucru necesar, în opinia lui Năstase, ar fi ca din când în când să fie dată o lege de amnistie fiscală, dar şi una a graţierii, însă într-o manieră inteligentă.

"În momentul de faţă statul român are numai două puteri, Executivul - format din preşedinte şi guvern - şi Justiţia. Ar fi necesară o a treia putere -Legislativul. Ar fi nevoie anul viitor de alegeri parlamentare anticipate care să rezolve unele probleme are în momentul de faţă sunt fără răspuns şi să construiască un parlament solid. Ar fi nevoie de schimbarea legii electorale şi să se revină la alegerile pe listă. Din când în când este nevoie de o lege de amnistie fiscală, dar şi una a graţierii. Ea trebuie să fie într-o formulă înţeleaptă, nu aberantă cu limite până la 7 ani. Dar realizată în mod inteligent, ar fi absolut necesară. Penitenciarul, aşa cum este acum, este o instituţie depăşită şi, dincolo de dorinţa de răzbunare pentru cei care au suferit, e nevoie de înţelepciune pentru că penitenciarul este o fabrică de recidivă", a afirmat Adrian Năstase.

Întrebat cum va decurge în continuare cariera sa politică, fostul premier a replicat: "Ştiţi foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcţii publice şi, din acest punct de vedere, mi-a făcut mare plăcere să primesc diverse oferte de la nişte societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin. Să nu mă întrebaţi de unde pentru că oricum nu o să vă spun. Dar dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor. Eu reprezint şi astăzi o ţintă care trebuie urmărită pe tot terenul. Aş putea să fiu consultant politic şi să fac contract cu unele din televiziuni pentru a explica diverse lucruri. Am de gând să mă întorc la catedră".

Fostul lider PSD a precizat că va pleca direct la Cornu şi nu va acorda interviuri în perioada următoare, adăugând că lucrează la o nouă carte, „Traversarea deşertului”, în care se va regăsi şi experienţa penitenciarului. Cât despre barbă, Năstase susţine că nu va renunţa la aceasta pentru că aşteaptă oferte să joace într-un film.

Tribunalul Ilfov a decis eliberarea condiţionată a fostului premier, după ce a ispăşit o treime din pedeapsă, respectiv 7 luni. Năstase, condamnat pentru corupţie, a executat până acum doar o treime din pedeapsa de 4 ani şi şase luni pe care o are de ispăşit după contopirea sentinţelor în dosarele Zambaccian şi Trofeul calităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne