Nadejda Hriptievschi, despre certificatul de integritate eliberat lui Şor: Acesta beneficiază de abordarea selectivă a justiţiei

În prezent certificatul de integritate este o hârtie fără nicio valoare, deoarece include doar informaţii privind declararea averilor în ultimii trei ani şi despre hotărârile judecătoreşti definitive, afirmă experta de la CRJM.
Nadejda Hriptievschi (Florin Chirilă/Epoch Times)
Ştefan Sârbu
28.12.2018

În contextul eliberării de către Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a certificatului de integritate pentru Ilan Şor - principalul autor al „furtului miliardului” care intenţionează să devină deputat, experta de la Centrul de Resurse Juridice (CRJM) Nadejda Hriptievschi menţionează că certificatele de integritate ar fi o invenţie a celor care au schimbat sistemul electoral. Acestea pot doar constitui piedici pentru candidaţii care nu se pot prezenta personal la ANI, dar în rest e o hârtie fără nicio valoare, cel puţin până nu va fi funcţională ANI şi justiţia.

Experta constată că certificatele de integritate includ doar informaţii referitoare la încălcările legate de regimul de declarare a averilor constatate de ANI în ultimii trei ani şi despre hotărârile judecătoreşti definitive.

„ANI şi aşa nu este încă funcţională. Sentinţe judecătoreşti definitive - de unde faţă de persoanele care sunt protejate de actuala guvernare? Nu avea cum ANI să-i refuze eliberarea certificatului lui Şor, pentru că nici CNI şi nici ANI nu l-au verificat (deşi au putut!).

Sentinţa judecătorească din prima instanţă pe cazul furtului miliardului a recalificat escrocheria în cauzarea de daune prin înşelăciune infracţiune mai puţin gravă şi fără obligaţia de a aplica şi privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii plus că decizia nu este definitivă graţie judecătoriei Chişinău, care a tradus-o în rusă timp de 7 luni, Curţii de Apel Chişinău care s-a abţinut de la judecarea cauzei şi a cerut strămutarea acesteia în altă instanţă de apel cât şi Curţii de Apel Cahul care acceptă cu lejeritate tărăgănarea examinării dosarului de către Şor”, a adăugat Nadejda Hriptievschi.

În opinia reprezentantei CRJM, era de aşteptat ca Ilan Şor să primească certificatul de integritate, dar nu aici e problema, ci în stabilirea acestei obligaţii formale inutile în sarcina ANI, nefuncţionalitatea deplină a ANI (graţie Parlamentului, Ministerului Justiţiei şi apoi membrilor Consiliului de Integritate), care ar fi putut verifica până acum averile la un şir de persoane publice şi abordarea mult prea selectivă a cauzei Şor de justiţie.

„Probabil că cei care au inventat certificatele de integritate au fost foarte buni "strategi" - o unealtă excelentă în a discredita o instituţie fără ca aceasta măcar să înceapă a funcţiona deplin. „Dar eu zic să nu renunţăm încă la ANI, are potenţial, doar să se găsească măcar câţiva inspectori cu verticalitate. Şi nici calificativul "integritate" să nu-l asociem cu aceste certificate”, a concluzionat Nadejda Hriptievschi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor