Andrian Candu: Ilan Şor se face vinovat de fraudele bancare

Andrian Candu, preşedintele Parlamentului R. Moldova (parlament.md)
Ştefan Sârbu
15.10.2018

După audierile de vineri din Parlamentul moldovean la tema „furtul miliardului” Andrian Candu a declarat duminică pentru un post de televiziune că obiectivul modificărilor legislative prin care a fost introdusă necesitatea eliberării de Autoritatea Naţională de Integritate a certificatului de integritate, atunci când cineva vrea să ocupe o anumită funcţie publică, a fost acela ca persoane ca Ilan Şor să nu ajungă să deţină funcţia de deputat.

Spicherul Legislativului nu a ezitat să spună că Ilan Şor s-ar face vinovat de fraudele bancare doar că nu poate suna judecătorii să le spună să judece mai repede ceva, fiindcă încalcă legea.

”Cine sunt beneficiarii? Noi toţi ştim şi am auzit şi comunicatele Băncii Naţionale, şi am văzut şi primul raport Kroll, unde figura un nume foarte des, fiind vorba de primarul de Orhei. De ce se plimbă liber? Aici deja pot să mă supăr sau să nu mă supăr, dar este instanţa de judecată care decide şi în a doua instanţă decizia deja vine executabilă”, a conchis Candu.

Parlamentul de la Chişinău i-a audiat vineri pe directorul centrului anticorupţie şi pe guvernatorul băncii centrale, la patru ani de la „furtul miliardului” care s-a soldat cu lichidarea a trei bănci moldovene şi transformarea în datorie publică a aproape 14 miliarde de lei.

Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu, a menţionat că au fost contactate peste 200 de state, în încercarea de a obţine informaţii despre banii transferaţi în străinătate, dar că autorităţile au primit răspuns numai de la circa 20.

Este notabil faptul că mai mulţi experţi şi internauţi l-au criticat pe directorul CNA subliniind că în lume sunt doar 197 state. Astfel, Veaceslav Negruţă expert la Transparency International Moldova a scris pe pagina sa de Facebook că în lume sunt 197 de state oficial recunoscute, din care 193 sunt membre ONU. ”Citatul săptămânii, rostit în parlamentul unui stat: "am trimis solicitări în peste 200 de state, dar au răspuns doar vreo 20. Cam aşa e şi cu recuperarea. Echilibristică, manipulare şi dezinformare în parlamentul unui stat, membru ONU printre altele.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor