Muzeu dedicat victimelor represiunilor staliniste chiar în casa lui Iosif Stalin

Statuie a lui Lenin, "antihristul", fondatorul Uniunii Sovietice. Lenin este cel care a implementat comunismul şi teroarea ca instrument de stat, cauzând moartea a 100 de milioane de persoane în condiţii deosebit de dure. Muzeul de Istorie Europeană de la Bruxelles. (HERWIG VERGULT / AFP / Getty Images)
Tatiana Chiriac
11.04.2012

Muzeul lui Iosif Stalin din oraşul georgian, Gori, va fi transformat într-un muzeu al represiunilor staliniste. Decizia a fost luată de autorităţi, care au afirmat că nu mai vor să-l glorifice pe dictatorul sovietic. Totodată, monumentele şi busturile lui Stalin din muzeu vor fi evacuate, fără a se preciza ce se va întâmpla cu ele.

Casa-muzeu unde s-a născut dictatorul comunist, Iosif Stalin, „este pur si simplu incompatibilă cu prezentul şi viitorul”, susţin autorităţile georgiene. De aceeaşi opinie sunt şi rudele victimelor regimului stalinist.

Muzeul Stalin a fost inaugurat în 1937, în casa în care s-a născut acesta. Ulterior, o structură impunătoare din granit şi marmură a fost construită pentru a proteja casa care îl glorifica pe Stalin. În urmă cu doi ani, autorităţile au dărâmat o statuie a dictatorului care domina piaţa centrală din Gori.

Ministrul Culturii, Nicoloz Rurua, a declarat, în cadrul unei vizite la muzeu, că „istoria nu poate fi ştearsă iar aceasta este o pagină foarte dificilă din memoria ţării noastre şi trebuie reprezentată în mod corespunzător între aceşti pereţi”.

În 2010, odată cu venirea la guvernare a preşedintelui Saakaşvili, au fost adoptate mai multe legi prin care au fost condamnate crimele regimului comunist. Totodată, Georgia are deja, un muzeu al Ocupării sovietice la Tbilissi, deschis în 2006.

În fosta Uniune Sovietică şi mai ales în Rusia, muzeele dedicate victimelor represiunilor staliniste sunt foarte rare. Dictatura lui Iosif Stalin a fost dominată de un regim de teroare şi de execuţii, precum şi de trimiterea în lagăre de concentrare a milioane de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor