Mutarea surpriză a Rusiei: sisteme S-400 în Iran

Dacă în urmă cu câteva zile Rusia a surprins lumea prin lansarea de lovituri aeriene de la o bază din Iran, acum, Moscova urmăreşte să staţioneze la acea bază sisteme de rachete S-400 şi S-300.
Preşedintele iranian Rouhani (st), preşedintele azer Aliyev (centru) şi omologul lor rus Putin pozează în timpul întâlnirii lor din Baku, Azerbaidjan, 8 august 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.08.2016

Conform surselor israeliene, Rusia plănuieşte să deplaseze o serie de sisteme de rachete pentru apărare antiaeriană S-300, şi mai ales S-400, la noua bază aeriană rusească recent finalizată în Nojeh, 50 km vest de oraşul iranian Hamadan.

Moscova va trebui să explice oficialilor americani şi israelieni îngrijoraţi, că sistemele de rachete sofisticate nu vor ajunge în mâinile iranienilor, ci vor servi exclusiv pentru apărarea noii baze aeriene ruseşti ridicate în Nojeh, unde sunt staţionate bombardiere de capacitate mare, folosite pentru desfăşurarea de lovituri aeriene împotriva teroriştilor islamişti din Siria.

Este pentru prima dată de la Revoluţia Islamică din 1979 când Iranul a permis unei armate străine să îşi creeze o bază pe teritoriul său.

Marţi, mass media occidentală a raportat intens primele operaţiuni desfăşurate de bombardierele ruseşti de rază lungă Tu-22M3 şi bombardierele tactice Su-34 de la noua bază aeriană din Iran.

Ministerul rus al Apărării a declarat că este vorba de “lovituri aeriene concentrate” împotriva depozitelor de muniţii şi a centrelor de comandă şi control ale grupurilor Statul Islamic şi Frontul al-Nusra în provinciile siriene Alep, Deir Ez-Zour şi Idlib.

Totuşi, mass media a făcut mai puţină zarvă cu privire la eşecul serviciilor occidentale de informaţii de a detecta noua bază aeriană rusească care a fost construită pentru a completa baza rusească din vestul Siriei, din Khmeimim. Surse exclusive ale Debkafile au adăugat că Moscova plănuieşte să trimită forţe speciale Spetsnaz pentru a proteja noua bază.

Construcţia la baza aeriană Nojeh a început în cea de-a doua săptămână a lunii iulie. Echipele comune de ingineri ruşi şi iranieni au extins pistele de aterizare existente pentru a putea primi bombardierele de rază lungă Tu-22M3 şi bombardierele tactice Su-34. De asemenea, ei au creat unităţi de întreţinere şi spaţii de cazare pentru echipele aeriene şi terestre ruseşti.

În plus, Debkafile a dezvăluit faptul că acordul încheiat între Moscova şi Teheran în privinţa trupelor de la sol şi aviaţiei include, printre altele: libertate de mişcare pentru avioanele de luptă ruseşti în toate părţile spaţiului aerian iranian; o licenţă ca Rusia să opereze drone de rază lungă de la baza aeriană Nojeh; permisiunea pentru lansarea de rachete de croazieră ruseşti prin spaţiul aerian iranian.

Ţinând cont de cooperarea strategică tot mai strânsă între Rusia şi Teheran, mai rămâne un singur pas de făcut de către preşedintele rus Vladimir Putin pentru finalizarea alianţei Rusia-Turcia-Iran – şi anume, o vizită din partea preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în Teheran pentru concluzionarea unui pact militar între Turcia şi Iran.

Vizita a fost deja anunţată de biroul preşedintelui turc, după întâlnirea cu Vladimir Putin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor