Murdari, beţi şi sfidători - ţiganii români care pângăresc Park Lane (The Sun)
La începutul acestei săptămâni ziarul britanic The Sun a relatat cum zeci de ţigani români fără adăpost au invadat o zonă din Park Lane, una dintre cele mai elegante, cu hoteluri scumpe şi dealeri auto de elită, transformând rezervaţia verde centrală şic într-o tabără murdară, improvizată. Reportera ziarului Amy Jones s-a deplasat să vadă cu ochii ei ce condiţii sunt acolo.
'' 'Tabără' este o exagerare. Nu există corturi, nici paturi. În schimb, am fost întâmpinată de un morman de gunoaie plin cu sticle goale de Stella, sandvişuri pe jumătate mâncate, mucuri de ţigări şi mai rău. Duhoarea gunoaielor umane este apăsătoare în aer. Tăcerea este asurzitoare. Nimeni nu vorbeşte. Există aproximativ o duzină de persoane în această locaţie murdară atunci când ajung. Întorc spre mine feţe obosite, dezumflate, care se luminează momentan, până când devine clar că nu le dau bani'', scrie jurnalista.
Sprijinindu-se de un baston de lemn, unul dintre bărbaţii mai în vârstă i-a spus: 'Este greu, dar nu vom merge acasă. Am venit aici din România în urmă cu două zile. Vreau să găsesc de lucru, astfel încât să pot avea o viaţă mai bună aici'.
Femeile, care îşi accentuează chinurile foamei ţinându-se cu mâna de stomac, nu par convingătoare. Ele îi spun că merg într-un pasaj din apropiere noaptea, dar spaţiul e mic şi nimeni nu poate dormi mult acolo. Una dintre ele spune: 'E prea frig pentru a te odihni iar eu sunt prea speriată'. Apoi, ea întinde mâna şi cere bani din nou. O femeie mai în vârstă îşi manifestă furia faţă de acest stil de viaţă murdar, dând vina pe britanici: 'Urăsc să stau aici. Am crezut că vom fi trataţi mai bine aici. Vrem să trăim în case''.
Cel puţin bărbaţii mai tineri par a fi mai optimişti. Unul dintre băieţi îi spune: 'Nu mă deranjează. Va fi mai bine''.
Jurnalista i-a urmărit pe ţiganii care fumau, beau fără măsură şi îşi jucau monezile obţinute prin cerşit pe Oxford Street din apropiere. Bărbaţii urinau fără jenă cu faţa la perete şi copaci, în timp ce femeile se uşurau prin dresuri. Bărbaţii mai în vârstă nu se desprindeau de bănci, în timp ce cei mai tineri veneau şi plecau, mergând la supermarket pentru a se aproviziona.
Unul dintre ei s-a întors în tabără cu un exemplar din The Sun. La început, toţi s-au înghesuit pentru a citi despre ei înşişi. Curând însă, entuziasmul lor s-a transformat în furie. Şi-au ridicat braţele strigând că este un abuz.
La prânz, un funcţionar al Consiliului a încercat să mute grupul, dar acesta a fost sfidător. S-a adunat în jurul lui strigând la el în limba română. Deşi singurele comentarii distincte erau strigătele lor cu privire la 'drepturile omului', era clar că nu intenţionau să plece. Depăşit numeric, oficialul a plecat după zece minute de impas.
Se pare că este o bătălie pierdută, relevă jurnalista. Este o veste proastă pentru lucrătorii locali, care se confruntă cu mizeria pe care o face acest grup.
'I-am văzut ieşind de la supermarketul Sainsbury cu sticle mari de vodcă la ora 9. Trebuie să ridicăm tot gunoiul - e oribil. Există sticle, pungi şi fecale. Sunt fecale peste tot, e dezgustător. Este un risc pentru sănătate'', spune Selma Chaib, care se ocupă de grădinărie.
Există de asemenea temerea că prezenţa taberei ar putea umbri Jocurile Olimpice, în contextul în care unor demnitari străini le-au fost rezervate camere în hoteluri din apropiere.
'Este o chestiune de zile până când participanţi şi membri ai Comitetului Olimpic Internaţional vor fi cazaţi în hoteluri din Park Lane, zonă în care acum se află aceşti boschetari. Nu este o imagine bună', a declarat pentru The Sun consilierul la Westminster City Council, Nickie Aiken.
Dacă situaţia nu se rezolvă curând, Monopoly va trebui să le ofere rulote, mai degrabă decât hoteluri din elegantul Park Lane.
The Sun a făcut o comparaţie cu România. Preţul mediu la case în Mayfair este de 5.333.332 lire, în timp ce în România este de 6.324 lire. Salariul mediu la Londra este de 41.079 lire în timp ce în România este 266 de lire. Speranţa medie de viaţă la Londra este de 82,4 ani în timp ce în România este de 73,3 ani.