Rusia sancţionează politicieni muntenegreni de top

Unor politicieni de rang înalt din Muntenegru li se interzice să intre în Rusia, măsura fiind făcută cunoscută cu doar câteva zile înainte ca ţara să se alăture în mod oficial alianţei militare vestice NATO.
Premierul muntenegrean, Dusko Markovic.
Premierul muntenegrean, Dusko Markovic. (Dursun Aydemir/Anadolu Agency/Getty Images)

Premierul muntenegrean Dusko Markovic, fostul premier Milo Djukanovic şi preşedintele parlamentului Muntenegrului, Ivan Brajovic, sunt toţi afectaţi de interdicţia ruşilor, a relatat publicaţia muntenegreană Pobjeda.

O sursă anonimă din Ministerul muntenegrean de Externe a declarat pentru publicaţia citată că lista de sancţiuni vizează peste 70 de persoane, inclusiv directori ai multor companii din Muntenegru, conform Agenţiei ruse de ştiri TASS.

Restricţiile au fost aplicate la câteva zile după ce parlamentarul muntenegrean Miodrag Vukovic a fost reţinut la Aeroportul Internaţional Domodedovo din Moscova în timp ce se îndrepta spre Belarus.

Maria Zaharova, purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat că interdicţia a fost aplicată ca răspuns la sancţiunile aplicate de Muntenegru împotriva Rusiei în 2014, pentru decizia Moscovei de a anexa ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

În plus, mişcarea are loc cu câteva zile înainte ca Muntenegru să se alăture alianţei NATO, în mod oficial, în 5 iunie.

Tensiunile dintre Rusia şi Muntenegru s-au intensificat începând cu luna februarie, când guvernul de la Podgorica a acuzat Moscova de susţinerea unei lovituri de stat împotriva conducerii muntenegrene.

Kremlinul a negat acuzaţiile, în schimb, a învinuit politicienii muntenegreni că inventează o “ameninţare rusească” pentru a justifica aderarea Muntenegrului la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe