Muntenegru acuză un cetăţean rus de incitare la plănuirea asasinării unui fost premier

Într-o acţiune ce nu va fi pe placul Kremlinului, autorităţile din Muntenegru au acuzat un cetăţean rus de implicare într-un complot de asasinare a unui fost premier al ţării.
Fostul prim-ministru al Muntenegrului, Milo Djukanovic. (SAVO PRELEVIC / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.01.2017

Muntenegru l-a acuzat pe cetăţeanul rus Eduard Şirokov de incitare la plănuirea asasinării fostului premier muntenegrean Milo Djukanovic, a declarat luni procurorul special Veljko Ratovic pentru reţeaua de radio şi televiziune RTCG.

“Doar Şirokov este suspectat de acest lucru. Problema principală se referă la activităţi prin incitare. În plus, el este acuzat de crearea unui sindicat al crimei şi o tentativă de comitere a unui act terorist. Dacă Rusia nu îşi extrădează cetăţenii (Şirokov şi Popov), îi vom judeca în absenţă”, a avertizat procurorul.

Biroul Procurorului Public Special al Muntenegrului a plasat anterior doi cetăţeni ruşi şi trei cetăţeni sârbi pe o listă de persoane căutate pe plan internaţional, aceştia fiind suspectaţi de crearea unui sindical al crimei şi desfăşurarea de activităţi teroriste”. Biroul a mai susţinut că au fost emise mandate de arestare pentru cele 5 persoane. În plus, toate informaţiile despre cele 5 persoane căutate au fost adăugate în baza de date a Interpolului.

Anterior, mass media muntenegreană a susţinut că doi cetăţeni ruşi – Eduard Şirokov şi Vladimir Popov – au fost plasaţi pe lista de persoane căutate a Interpolului, fiind acuzaţi de implicare într-o tentativă de lovitură de stat care aparent a avut loc în Muntenegru în 16 octombrie 2016, când în ţară aveau loc alegeri parlamentare.

În 6 noiembrie 2016, Procurorul Şef Special al Muntenegrului, Milivoje Katnic, a declarat că un grup de sârbi, muntenegreni şi ruşi au încercat să organizeze un act terorist în 16 octombrie. În mod special, el a declarat că organizatorii grupului, care sunt naţionalişti din Rusia, au considerat că autorităţile muntenegrene conduse de fostul premier Milo Djukanovic nu ar putea fi înlăturate prin alegeri, ci doar prin utilizarea forţei. În plus, Katnic a recunoscut că autorităţile muntenegrene nu au niciun fel de dovadă că Rusia, în calitate de stat, a fost implicată în presupusul incident.

În 16 octombrie 2016, în timpul alegerilor parlamentare din Muntenegru, 20 de cetăţeni sârbi au fost arestaţi pe baza suspiciunii de organizare de atacuri teroriste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor