Serbia susţine că va cumpăra avioane de luptă ruseşti

Serbia a anunţat că va cumpăra avioane de luptă ruseşti, într-o mişcare ce ar putea amplifica tensiunile din Balcani în contextul presupuselor încercări ale Rusiei de a bloca ţările din regiune să se alăture instituţiilor occidentale.
Premierul sârb, Aleksandar Vucic.
Premierul sârb, Aleksandar Vucic. (Andrej Isakovic/AFP via Getty Images)

Premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat luni că va călători la Moscova în această săptămână pentru a semna un contract pentru 6 avioane de luptă Mig-29, despre care a precizat că sunt necesare pentru protejarea libertăţii şi suveranităţii ţării.

În ciuda faptului că oficial doreşte să adere la UE, Serbia s-a apropiat de aliatul său tradiţional Rusia. Comentatorii susţin că Moscova a lansat un efort propagandistic major pentru a ţine Serbia departe de Occident.

Tensiunile regionale s-au amplificat după o presupusă tentativă de lovitură de stat desfăşurată în octombrie de naţionalişti sârbi şi ruşi împotriva guvernului pro-Occident din Muntenegru, ca urmare a eforturilor sale de a se alătura NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe