Senatul SUA susţine efortul Muntenegrului de a adera la NATO

Comitetul pentru Relaţii Externe al Senatului SUA a aprobat o rezoluţie de susţinere a aderării Muntenegrului la NATO, trimiţând-o plenului camerei pentru a fi votată.
Senatorul american republican John McCain.
Senatorul american republican John McCain. (Getty Images)

Comitetul a susţinut şi anul trecut micuţul stat din Balcani în încercarea de a se alătura alianţei militare vestice, dar nu s-a ajuns la un vot în Senat, unde este necesară o majoritate de două treimi pentru aprobarea de noi membri NATO.

Bob Corker, preşedintele comitetului, a declarat miercuri că speră ca în acest an să aibă loc un “vot rapid” în Senat.

Senatorul John McCain l-a asigurat pe premierul muntenegrean Duško Marković, prin telefon, că Senatul SUA va ratifica în curând acordul de aderare, a declarat serviciul de presă al guvernului din Muntenegru.

Marţi, Italia şi Norvegia şi-au dat acceptul oficial pentru acest acord de aderare. Astfel, în prezent 21 din cei 28 de membri ai alianţei şi-au exprimat acceptul.

Aderarea Muntenegrului va reprezenta prima extindere a alianţei de la aderarea Albaniei şi Croaţiei în 2009. Deşi Muntenegru este un aliat îndelungat al Rusiei, relaţiile cu Moscova s-au tensionat recent ţinând cont de interesul guvernului muntenegrean pentru relaţii mai strânse cu Occidentul.

Muntenegru s-a alăturat, de asemenea, sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014.