„Mulţi sunt conservatori fără s-o ştie” - Dialogul de dreapta

Cu o frecvenţă lunară, iniţiat şi condus de Sever Voinescu, „Dialogul de dreapta” este un ciclu de discuţii în doi pe problemele actuale ale dreptei româneşti. În principiu, invitaţii sunt personalităţi de dreapta, care nu fac parte din PDL, dar care au un angajament public, politic sau civic, manifest de partea valorilor valabile de centru-dreapta.
. (photos.com)
Adrian Bucurescu
19.06.2012

Cu o frecvenţă lunară, iniţiat şi condus de Sever Voinescu, „Dialogul de dreapta” este un ciclu de discuţii în doi pe problemele actuale ale dreptei româneşti. În principiu, invitaţii sunt personalităţi de dreapta, care nu fac parte din PDL, dar care au un angajament public, politic sau civic, manifest de partea valorilor valabile de centru-dreapta.

Aşadar, marţi, 19 iunie, la ora 17.30, la sala Arizona a hotelului Howard Johnson, invitatul lui Sever Voinescu a fost Mihail Neamţu, cei doi discutând despre viitorul conservatorismului în România. Cu doar câteva zile înainte de primul Congres al Partidului Noua Republică, al cărui întemeietor este, Mihail Neamţu a răspuns invitaţiei de a dialoga, în căutarea răspunsului la întrebări precum: ce înseamnă să fii conservator în România de azi? ce soluţii se pot găsi în corpul valorilor conservatoare pentru problemele României de azi? şi cine vor fi conservatorii României de mâine?

Sever Voinescu e de părere că PDL are datoria de a intra în dialog sau în parteneriat cu personalităţi de genul invitatului său, dar că dreapta românească este excesiv liberală: „Aproape nimeni nu mai e socialist din punct de vedere economic. Asistăm la o victorie a ideilor economice liberale. Colectivismul şi sindicalismul sunt încă pregnante în stânga românească. Bogaţii sunt în continuare văzuţi ca sursa răului, dar aceasta se datorează mai ales invidiei”.

Fruntaşul PDL a susţinut că, în România de astăzi, e foarte dificil să fii conservator: „Ce să conservi? Conservatorismul e de neconceput în afară tradiţiei. Dar, dacă eu spun că sunt conservator, lumea mă întreabă dacă sunt în partidul lui Dan Voiculescu! Culmea, acest partid al lui Voiculescu sumarizează lucrurile cu care conservatorismul se luptă”. Concluziile: „E foarte greu să fii conservator în România. Pe de altă parte, e natural să fii conservator. În adâncul ei, naţiunea română e conservatoare. Mulţi sunt conservatori fără s-o ştie”.

Ctitorul Partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, a remarcat că „Populismul fasciştilor, naziştilor şi comuniştilor a fost împotriva tradiţiei europene. Între anii 1925 şi 1989 a fost o cezură. După 1989, noi căutăm ca nişte copii orfani. Căutăm modele. Descoperim parfumul unei epoci cu care greu te mai întâlneşti astăzi, o lume veche, lumea conservatorilor, totuşi atât de deschişi la noutăţi, la modern. Partidul Conservator din România de astăzi e o impostură, o butaforie, şi nu este acceptat de conservatorii din Europa de Vest”.

Cei doi interlocutori au răspuns apoi la întrebările puse de jurnalişti şi de alţi invitaţi prezenţi în număr mare la acest prim dialog de dreapta, garanţie ale celorlalte dialoguri de acest fel care vor urma. Întâlnirea a fost sprijinită de Institutul de Studii Populare şi de Konrad Adenauer Stiftung.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor