MRU, preşedinte al Partidului Forţa Civică : USL este “un concubinaj împotriva naturii” între PSD şi PNL
alte articole
Cofondatorul mişcării Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD) Mihai Răzvan Ungureanu, ales vineri preşedinte al Partidului Forţa Civică (PFC), în cadrul primului congres extraordinar al partidului, a declarat că alianţa USL este un “concubinaj împotriva naturii”, în contextul în care ideologia partidului liberal este complet diferită de cea a celui social democrat.
Totodată, noul preşedinte al PFC, a precizat că decizia fostul preşedinte al filialei PNL Sector 2, Dan Cristian Popescu de a pleca din PNL şi de a se alătura Forţei Civice este “un exemplu de inteligenţă politică” şi de “determinare politică remarcabilă”.
“Eu am văzut acum un exemplu de inteligenţă politică şi nu numai atât, de determinare politică remarcabilă şi este gestul domnului Dan Cristian Popescu de a ni se alătura. Aceasta se face pe fondul recunoaşterii unei situaţii clare presupun pentru toată lumea. Ceea ce s-a întâmplat astăzi (n.red. vineri), prin prezenţa domnului Popescu, alături de noi, alături de echipa un pic mai veche a ICCD şi sperăm a Forţei Civice, arată că PNL nu a pierdut resursa de înţelepciune politică, dându-şi seama că nu se poate merge mai departe într-o luptă împotriva socialismului, preferând un concubinaj împotriva naturii, alăturării fireşti împreună cu noi, în dreapta centrului politic românesc, reprezentând în felul acesta şi împlinind speranţele electoratului liberal. Faptul că PNL, deşi este o forţă politică puternică, ce a crescut în jumătatea de centru dreapta a spectrului politic, a cărui istorie ca partid încă de dinainte de al doilea război mondial l-a identificat cu dreapta luminată, reformatoare, perfect civilizată şi europeană, acest partid trăieşte, în zilele următoare căderii Guvernului Ungureanu, o cumplită boală. Pe de o parte inadecvarea pe care PNL o are în interiorul alianţei cu socialiştii şi în al doilea rând conducerea pe care PNL o are în acest moment, improprie aspiraţiilor de dreapta, liberale ale majorităţii membrilor PNL”, a precizat Ungureanu.
Mihai Răzvan Ungureanu a fost ales preşedintele PFC, cu 997 de voturi „pentru” şi şapte voturi “împotrivă”, dintr-un totalul de 973 de alegători prezenţi în cadrul Convenţiei Partidului Forţa Civică ce s-a desfăşurat vineri, la Sala Polivalentă.
MRU: PFC nu este un partid care să cedeze intereselor de grup
Ungureanu a spus în discursul său că PFC s-a înfiinţat prin generozitate şi ca acesta nu este un partid care să fie condus de interese de grup, ci unul care se va contribui la construirea unei Românii în care “demnitatea, responsabilitatea civica, loialitatea” vor fi “valorile fundamentale”, principii care ar trebui să stea la baza oricărei ţări din secolul XXI.
"Prin generozitate s-a născut partidul acesta, prin generozitate va merge mai departe, înţelegând fiecare dintre membrii săi că nu este vorba de a ceda loc intereselor de grup, ci e vorba de a se angaja împreună cu toţi colegii de partid la construirea unei Românii aşa cum ar trebui să fie în secolul XXI într-o Europa unită", a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
Totodată acesta a precizat că printre responsabilităţile PFC se numără opoziţia faţă de cei care doresc să facă rău ţării noastre şi aducerea unor soluţii.
"Nu avem voie să fim inerţi. Nu avem voie să asistăm la felul în care o putere dezarticulată încearcă să nenorocească o ţară şi o naţiune, democraţia şi libertăţile cetăţenilor. Responsabilitatea noastră este să stăm împotriva celor care vor răul nostru şi de a oferi politic. Demnitatea, responsabilitatea civică, loialitatea faţă de ţară şi naţiune sunt valorile în care credem. Vă invit, dragi români, să fiţi alături de noi, voi încerca să fiu aşa cum vreţi dumneavoastră. În spatele meu se află 22 ani de profesorat, peste 14 ani de activitate politică în ţară şi străinătate, se află zile întregi de muncă şi de forţă rezumată în partidul Forţa Civică. Vă cer să investiţi încredere în PFC", a completat Ungureanu.
În cadrul evenimetului, la care participă peste 1.300 de membri şi simpatizanţi, va fi aleasă noua conducere a partidului.
De asemenea, prezenţi la eveniment au fost Adrian Iuraşcu, fostul preşedinte PFC, parlamentarii Dănuţ Liga, Marian Săniuţă şi Ştefan Pirpiliu, fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac, preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Doru Mărieş şi Daniel Cristian Popescu, fostul preşedinte al filialei PNL Sector 2.
Daniel Cristian Popescu a anunţat joi că îşi dă demisia din PNL. El a arătat într-un comunicat de presă că PNL a devenit prizonierul "obsesiilor" lui Crin Antonescu, dar şi al unor lideri care au probleme cu legea, cu morala şi cu bunul-simţ.
Ulterior, la Convenţia PFC, proaspăt demisionarul din PNL, Dan Cristian Popescu s-a înscris în acest partid, împreună cu sute de tineri liberali. Popescu a fost ales vineri vicepreşedinte al Partidului Forţa Civică.
MRU: Cel mai probabil voi candida într-un colegiu pentru un loc de deputat
Nu avem voie să fim inerţi. Nu avem voie să asistăm la felul în care o putere dezarticulată încearcă să nenorocească o ţară şi o naţiune, democraţia şi libertăţile cetăţenilor. Responsabilitatea noastră este să stăm împotriva celor care vor răul nostru şi de a oferi politic. Demnitatea, responsabilitatea civică, loialitatea faţă de ţară şi naţiune sunt valorile în care credem
Întrebat vineri, pentru care funcţie va candida la Parlament, Senat sau Camera Deputaţilor, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că şi-ar dori să candideze ca deputat într-un colegiu. Cu toate acestea, Ungureanu nu a precizat pentru ce oraş şi că împărţirea colegiilor cu celelalte partide din Alianţa de Centru Dreapta, fiind posibil să fie anunţată miercurea viitoare.
“Cel mai probabil voi candida într-un colegiu pentru un loc de deputat, de membru al Camerei Deputaţilor. Vom vedea dacă în Iaşi sau în alt oraş pentru că sunt foarte multe considerente pe care trebuie să le iau în calcul. În ceea ce priveşte împărţirea colegiilor între partidele din alianţă vă pot spune că negocierile sunt în curs, iar rezultatul lor îl vom avea la jumătatea săptămânii următoare, miercuri. Hotărârea PFC este de a participa alături de celelalte partide prezente deja în arhitectura platformei de dreapta, împreună într-o alianţă electorală la campanie, la victoria din 9 decembrie şi în continuare cu speranţa că alianţa noastră nu va pregeta să participe şi la înfruntările electorale următoare. Este vorba despre alegerile europarlamentare, prezidenţiale, alegeri locale parţiale, până în 2016 cel puţin. Din moment ce sunt în negocieri cu alte partide care în clipa aceasta sunt calificate pentru a face parte din alianţă, e vorba de PDL şi PNŢCD, gândul nostru este acela de a construi platforma, nicicum de a merge separat în alegerile din 9 decembrie. Cu atât mai mult cu cât cu toţii recunoaştem nevoia de a fi împreună, efortul comun însumându-se aritmetic într-o, credem noi, perfect naturală victorie în iarnă”, a adăugat preşedintele PFC.
De asemenea, Ungureanu a specificat că PFC doreşte să continue Alianţa de Centru Dreapta din care fac parte PDL, PNŢCD, Noua Republică, Iniţiativa Civică de Centru Dreapta (ICCD) şi Fundaţia Creştin-Democrată (FCD), dar că-n acelaşi timp doreşte ca Forţa Civică să crească “ca şi cum ar fi unicul”.
“În momentul de faţă avem toată îndreptăţirea să credem că putem lucra împreună în interiorul alianţei, dar vom creşte partidul Forţa Civică ca şi cum ar fi unicul şi este şi normal să-l gândim aşa. Vrem ca Forţa Civică să fie un partid remarcabil construit în partea dreaptă a spectrului politic, construit pe caractere, pe cariere dovedite, pe profesionalism, construit prin interesul oamenilor care nu au făcut până acum politică, electorat care trebuie să-şi valorifice interesul civic, venind alături de noi”, a conchis Ungureanu.
Adrian Ştefan Iuraşcu: Toate listele cu conducerea PFC vor merge la CNSAS
Fostul preşedinte PFC, Adrian Iuraşcu a fost ales vineri, în cadrul Congresului Extraordinar în funcţia de prim-vicepreşedinte, cu 923 de voturi “pentru”, Ştefan Pirpiliu este noul secretar general al partidului, Gheorghe Moisescu şi Valentin Şuva sunt secretari generali adjuncţi, Despina Munteanu este secretar executiv.
În deschiderea Convenţiei Partidului Forţa Civică, Iuraşcu a precizat că “toate listele cu conducerea şi alegerea membrilor la conducerea PFC vor merge la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), pentru a arăta că nu avem dosare, nu suntem anchetaţi penal şi că suntem curaţi”.
“În PFC vom avea o comisie de etică adevarată, vom sprijini competenţa. Oameni care nu sunt premieri copy-paste. Asta arată că România nu este încă o democraţie reală şi pentru asta trebuie să ne zbatem. Ţineţi minte că PFC va fi o forţă”, a adăugat Iuraşcu.
Prim-vicepreşedintele Forţei Civice, Adrian Iuraşcu a precizat că Ungureanu are obligaţia şi sarcina să fie preşedintele României. Tot în încheierea Congresului PFC, a putut fi auzit şi imnul partidului, "România e a mea", melodie compusă de Mihai Georgescu de la "Bere Gratis".
Partidul Forţa Civică a fost înfiinţat de Adrian Ştefan Iuraşcu în anul 2008. PFC a încercat să intre în cursa prezidenţială în 2009, dar nu a putut strânge cele 200.000 de semnături de care a avut nevoie. Tot în acel an, el a înscris Partidul Forţa Civică în alegerile europarlamentare, dar cu cele circa 19.000 de voturi obţinute (0,40% din electorat) nu a putut trimite politicienii partidului în Europa.
Actualul prim-vicepreşedinte al PFC Adrian Ştefan Iuraşcu, în vârstă de 60 de ani, a făcut parte în perioada 1996-2000 din Consiliul de Conducere al Convenţiei Democrate din România (CDR), aflată la guvernare, ca reprezentant al societăţii civile. De asemenea, imediat după evenimentele din decembrie 1989, Iuraşcu a fost fondatorul revistei anticomuniste Baricada, prima publicaţie particulară din România înfiinţată pe 6 ianuarie 1990.
De asemenea, în încheierea discursului său, noul preşedinte PFC Mihai Răzvan Ungureanu a citit rezoluţia de aderare a partidului la Partidul Popular European (PPE).