Adrian Iuraşcu, de la 0,4% în alegeri la „vehicul electoral” pentru MR Ungureanu
alte articole
Adrian Ştefan Iuraşcu, preşedintele partidului Forţa Civică, foarte probabila formaţiune politică cu care se va uni Mihai Răzvan Ungureanu pentru a putea participa la alegerile din decembrie, a încercat să intre în cursa prezidenţială în 2009, dar nu a putut strânge cele 200.000 de semnături de care a avut nevoie. Tot în acel an, el a înscris Partidul Forţa Civică în alegerile europarlamentare, dar cu cele circa 19.000 de voturi obţinute (0,40% din electorat) nu a putut trimite politicienii partidului în Europa.
Iuraşcu, 60 de ani, a făcut parte în perioada 1996-2000 din Consiliul de Conducere al Convenţiei Democrate din România (CDR), aflată la guvernare, ca reprezentant al societăţii civile. De asemenea, imediat după evenimentele din decembrie 1989, Iuraşcu a fost fondatorul revistei anticomuniste Baricada, prima publicaţie particulară din România înfiinţată pe 6 ianuarie 1990.
Înaintea alegerilor europarlamentare din 2009, Iuraşcu – aflat pe primul loc pe lista partidului – făcea mai multe afirmaţii privind intenţiile sale politicianiste, una dintre ele, în care vorbeşte de „tovarăşul Putin”, lăsând să se înţeleagă că nu este adeptul unei apropieri de Rusia. „Dacă eşti bun român şi îţi iubeşti ţara trebuie ca această ţară să fie independentă (n.r. - energetic) de Rusia, să nu mai fim ameninţaţi de tovarăşul Putin că ne închide robinetul. (...) Nu în ultimul rând, reprezentanţii noştri vor trebui să susţină aderarea Basarabiei la Uniunea Europeană. Este un stat artificial creat după 1990. Din păcate nu am avut norocul ca după 1990 să avem buni români, oameni care într-adevăr gândesc pentru România”.
Personaj perferic până acum în politica românească, Iuraşcu s-a aflat, totuşi, la locul potrivit în 2009, atunci când „pe piaţă” a apărut o casetă în care se vedea că preşedintele Traian Băsescu ar lovi un copil la un miting electoral desfăşurat la Ploieşti, imaginile dovedindu-se apoi a fi un fals. Iuraşcu, martor la miting, a pozat în apărător al lui Băsescu mergând pe la diverse televiziuni pentru a spune că preşedintele nici nu l-a atins pe acel băiat. "Nu sunt membru PD-L, nu am motive deosebite să-l susţin pe Traian Băsescu, dar nu pot asista la ceea ce se întâmplă. L-am sunat pe domnul Avrămescu, consilier de stat în cadrul Cancelariei preşedintelui Traian Băsescu şi i-am spus că am fost acolo şi sunt la un metru de acel băiat", declara Iuraşcu în 2009. "Preşedintele nu l-a lovit. Era un eveniment care se comenta. Eram foarte mulţi din societetea civilă. Ce pot să vă spun sigur este că nu a fost contact şi că nu l-a lovit. Vă spun de acolo, martor ocular, de la un metru şi ceva", a mai adăugat Iuraşcu.
Iuraşcu, 60 de ani, a făcut parte în perioada 1996-2000 din Consiliul de Conducere al Convenţiei Democrate din România (CDR), aflată la guvernare, ca reprezentant al societăţii civile.
Adrian Ştefan Iuraşcu a intrat acum în atenţia publică după ce Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat că nu îşi va face partid, ci va prelua unul sub sigla căruia să participe în alegeri. Anunţul a fost făcut chiar de fostul premier, într-o postare pe Facebook, la o zi după ce a semnat manifestul alianţei anti-USL alături de liderii PDL, PNŢCD, PNR şi FCD. Potrivit unor surse politice partidul cu care MRU "va dota" ICCD-ul este Forţa Civică, a lui Adrian Ştefan Iuraşcu. Partidul va avea un Congres săptămâna viitoare când îşi va alege noua conducere şi va lua o decizie privind participarea la alegeri. "În contextul legislaţiei actuale, Iniţiativa (ICCD-n.r.) nu poate să angajeze candidaturi pentru Parlament în cadrul platformei decât prin intermediul unui partid. Evident, candidaţii Iniţiativei nu vor adera la unul sau altul dintre partidele care compun, alături de Iniţiativă, platforma. Nu este însă vorba nici de transformarea Iniţiativei într-un partid, ci de a dota Iniţiativa cu un astfel de vehicul electoral (...) Dacă încă din primele zile de existenţă Iniţiativa a fost catalizatorul unor resurse participative nebănuite şi al încrederii în acţiunea publică, e timpul să redăm încrederea în implicarea şi acţiunea politică propriu-zisă prin intermediul unui altfel de partid. Iar dacă Iniţiativa a avut înainte de toate un rol expresiv, permiţând exprimarea celor care, atunci când privesc spectrul politic, văd la stânga prăpastie şi la dreapta loc de mai mult, e timpul să ne ocupăm locul, printr-o ofertă politică de dreapta ataşată unui altfel de partid", a scris Ungureanu.
Cei mai mulţi observatori politici consideră că Mihai Răzvan Ungureanu este "protejatul" preşedintelui Traian Băsescu pentru a-i succeda la Cotroceni, din partea Dreptei Unite, în 2014.