MRU: Premierul şi ministrul de Finanţe trebuie să fie audiaţi în Parlament pe tema bugetului

Pentru că premierul şi ministrul de Finanţe să dea detalii despre starea bugetului ţării, este necesară de urgenţă audierea lor în Parlament, în comisii şi în plen, a declarat duminică Mihai Răzvan Ungureanu.
Mihai Răzvan Ungureanu (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
15.10.2012

Pentru că premierul şi ministrul de Finanţe să dea detalii despre starea bugetului ţării, este necesară de urgenţă audierea lor în Parlament, în comisii şi în plen, a declarat duminică Mihai Răzvan Ungureanu.

Fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu l-a criticat pe Victor Ponta pentru afirmaţia despre resursele bugetare şi a apreciat că spusele premierului reprezintă "o enormă probă de incompetenţă şi amatorism pe seama întregii ţări".

"Asemenea declaraţii, precum cea făcută de premierul Ponta, are impact imediat asupra pieţelor financiare internaţionale şi asupra credibilităţii financiare a României, declaraţia premierului putând fi interpretată, în cel mai critic mod, şi ca anunţ al pericolului de intrare de incapacitate de plată pentru obligaţiile bugetare interne. Este absolut incredibil ce a declarat premierul Ponta, credem că este necesară o audiere de urgenţă în Parlament, în faţa Comisiilor de buget-finanţe şi apoi în Plen în care premierul şi ministrul de Finanţe să detalieze starea bugetului ţării, motivele pentru care nici până acum nu avem un proiect de lege al bugetului pe 2013, lucru aflat împotriva legii. La capătul acestei situaţii trebuie să se afle demisia întregului Cabinet", a spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Totodată, copreşedintele Alianţei România Dreaptă a explicat că, potrivit legii, atunci când se face o rectificare bugetară, Cabinetul trebuie să se asigure că are resurse financiare pentru tot anul.

"Or premierul Ponta a făcut rectificare bugetară şi ne anunţă că în noiembrie nu mai are bani. În aprilie, Guvernul Ungureanu se angaja la o rectificare bugetară prin care propunea menţinerea deficitului pentru anul în curs, în limita 1,9 procente din PIB, creşterea salariilor administraţiei publice cu 15 procente începând cu luna iulie, menţinerea investiţiilor de capital prin bugetul de stat şi asigura cofinanţarea pentru atragerea de fonduri structurale în cuantum de 6 miliarde de euro. În august, Guvernul Ponta efectuează o rectificare bugetară prin care măreşte deficitul de la 1,9 la 2,25% din PIB, ca să aibă mai mulţi bani de cheltuit, creşte salariile cu doar opt procente şi promite o creştere de şapte procente pentru luna decembrie, care ar avea impact în 2013. Şi mai mult, scoate 1,6 miliarde de lei de la cheltuieli de capital, în special de la cofinanţarea pe fonduri structurale. Investiţiile de capital sunt principala componentă a creşterii economice. Guvernul Ponta taie 1,6 milioane de lei de la cheltuieli de capital", a mai precizat Mihai Răzvan Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor