Motorola-Google contraatacă în războiul brevetelor Android

După ce au fost învinse încă de la începutul luptelor pentru brevete, Google şi noul său partener, Motorola Mobility, contraatacă în războiul brevetelor care a vizat sistemul de operare Android.
Un tren de tranzit feroviar ajunge aproape de cladirea lui Motorola Mobility din Silicon Valley, o parte a campusului Towers Moffett, 3 februarie 2012 (Jan Jekielek / The Epoch Times)
Ram Srinivasan
27.02.2012

După ce au fost învinse încă de la începutul luptelor pentru brevete, Google şi noul său partener, Motorola Mobility, contraatacă în războiul brevetelor care a vizat sistemul de operare Android.

Pe 22 februarie, Microsoft a postat un blog public intitulat "Google: Te rugăm să nu renunţi la video pe Web", afirmând că Motorola a cerut 2,25% drepturi de autor pentru brevetele legate de video online, care au fost introduse în fiecare produs Microsoft. Microsoft a declarat că redevenţele de brevet pretinse s-ar ridica la 45 de dolari pe fiecare computer.

De asemenea, Microsoft a declarat că Motorola a abuzat de angajamentul său faţă de standardele F/RAND (prescurtarea pentru corect, rezonabil şi nediscriminatoriu) pentru unele dintre brevetele sale. F/RAND se referă la brevetele care fac parte dintr-un standard (cum ar fi 3G şi standardele de telecomunicaţii), iar companiile implicate în astfel de brevete au fost de acord cu termeni pre-definiţi F/RAND, care sunt puşi în aplicare de diverse entităţi guvernamentale globale ce se ocupă de monopoluri, cum ar fi Departamentul de Justiţie din Statele Unite ale Americii.

Şi Apple se foloseşte de apărarea F/RAND în procesele împotriva Motorola şi Samsung din Statele Unite şi Europa.

O apărare F/RAND validă?

Nu pare probabil ca Microsoft şi Apple să reuşească să câştige această bătălie. În timp ce Motorola (şi Samsung) au într-adevăr, partea lor echitabilă de brevete reglementate F/RAND, cele mai multe brevete din portofoliul lor - cum ar fi brevetele referitoare la video, non-telecomunicaţii sau tehnologii esenţiale - nu intră sub incidenţa F/RAND. Motorola nu va avea probleme în a convinge instanţele din toată lumea că brevetele în cauză nu intră sub incidenţa F/RAND.

Samsung a dat de belea în războiul brevetelor prin insistarea asupra drepturilor sale în cazul brevetelor F/RAND, în special împotriva Apple, iar Uniunea Europeană a raportat că investighează Samsung pentru un potenţial "abuz" în cazul brevetelor F/RAND. Samsung a declarat că este încrezător cu privire la rezultatul acestei anchete.

Între timp, Motorola a părut să trateze situaţia cu mai multă atenţie şi a utilizat cu grijă portofoliul său de brevete în a se apără în războiul brevetelor şi a evitat în cea mai mare parte introducerea de brevete F/RAND în litigiu.

Apple forţat să oprească serviciile sale push pentru iCloud după ce a pierdut războiul brevetelor

Pe 24 februarie, într-o mişcare de mare profil, Apple a închis "serviciile push" pentru iCloud şi MobileMe din Germania, ca urmare a unui ordin permanent pe care Motorola Mobility l-a câştigat în Germania împotriva Apple. Serviciile push permiteau Apple să trimită, prin e-mail şi prin alte servicii, notificări utilizatorilor despre actualizări, fără ca utilizatorul să caute şi să actualizeze manual aplicaţiile prin verificarea e-mail-ului pentru mesaje noi.

Motorola Mobility a câştigat anterior un alt proces în Germania, ceea ce a dus la retragerea temporară din magazinele online a unor modele foarte populare de iPhone şi ipad de la Apple. Apple a făcut apel la această decizie şi a reuşit să obţină o amânare temporară până se decide apelul.

Dar în cazul iCloud şi MobileMe, Apple nu a avut de ales şi a trebuit să renunţe la caracteristica push şi să informeze utilizatorii cu privire la pierderea serviciului. Utilizatorii din Germania pot obţine în continuare notificări push după plecarea din ţară, dar vor trebui să pornească manual acest serviciu.

Microsoft a fost foarte criticat - chiar şi pe propriul blog

Microsoft a fost foarte criticat pe blogul său, având în vedere că gigantul software a colectat drepturi de autor pentru o majoritate de dispozitive Android vândute. În secţiunea de comentarii legate de ultimul caz a blogului Microsoft, acesta a primit observaţii, cum ar fi "Râde ciob de oală spartă. De ani de zile Microsoft a încercat să forţeze propriile sale formate brevetate de date pe piaţă, negând tuturor posibilitatea de a crea sau a edita documente în acele formate." Un alt comentariu, al unui domn Franz, a afirmat: "Şi CÂT de mult cereţi voi pentru drepturi de autor pentru un telefon Android? Dacă nu mă înşel, procentul este de fapt MULT MAI MARE decât ceea ce cere Motorola (atunci când nu luaţi în calcul subvenţionarea telefonului). Sunteţi la fel de vinovaţi ca Motorola în această situaţie. Nu mai faceţi pe victimele."

Totuşi, un alt comentariu a citat o postare anterioară a consilierului juridic Microsoft, care apăra colectarea drepturilor de autor pentru Android de către gigantul din Redmond. În această postare, Microsoft a declarat că "acordarea de licenţe este soluţia" şi că "Prin aducerea acestui caz în discuţie, menţionăm că ne protejăm investiţiile în numele clienţilor, partenerilor şi acţionarilor noştri - la fel ca alte companii". Comentariul utilizatorului care citează această afirmaţie Microsoft concluzionează: "Deci nu ne rămâne decât să plătim taxele impuse de voi, aşa cum fac alte companii".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor