Google a achizitionat Motorola Mobility pentru 12.5 miliarde de dolari

Un vizitator încearcă un laptop dotat cu noul sistem de calcul Motorola ATRIX la standul Vodafone la targul CeBIT pe 28 februarie 2011 în Hanovra, Germania
Un vizitator încearcă un laptop dotat cu noul sistem de calcul Motorola ATRIX la standul Vodafone la targul CeBIT pe 28 februarie 2011 în Hanovra, Germania (Sean Gallup / Getty Images)
Franklin Yu
16.08.2011

NEW YORK – Gigantul pe Internet Google Inc., in cea mai mare achizitie a sa de pana acum, a convenit luni sa cumpere Motorola Mobility Holdings Inc. pentru 12,5 miliarde de dolari.

Tranzactia i-ar oferi companiei Google controlul asupra unuia dintre cei mai mari suporteri hardware pentru sistemul de operare mobila Google Android, precum si o multime de brevete hardware si software legate de platforma. Motorola produce populara serie Droid de dispozitive Android, care se vinde prin reteaua Verizon Wireless pe piata americana.

In plus fata de Droid, Google primeste si partea hardware pentru tableta Motorola, numita Xoom, care ruleaza tot cu Google Android.

Afacerea, daca este realizata si aprobata dupa analiza antitrust, i-ar permite companiei Google sa isi mentina divizia hardware ca pe o afacere separata de divizia sa software, si i-ar acorda companiei un control mai mare asupra dezvoltarii de software si hardware, din moment ce mizele privind concurenta sa cu iPhone ale Apple Inc au crescut.

Pretul este de 12,5 miliarde de dolari este cu 63 % mai sus de cota de inchidere a Motorola Mobility de vinerea trecuta, si consiliile de administratie ale ambelor companii au aprobat fuziunea.

"Angajamentul total al Motorola fata de dispozitivele mobile Android este unul din multele motive pentru care exista o potrivire naturala intre cele doua companii", a declarat CEO-ul Google, Larry Page, intr-o postare pe blog-ul oficial. "Impreuna, vom crea experiente uimitoare pentru utilizatori care vor supraincarca intregul ecosistem Android in beneficiul consumatorilor, partenerilor si dezvoltatorilor de pretutindeni."

Postarea a citat in mod special concurenta recenta de la Apple si Microsoft impotriva Google ca o justificare pentru aceasta afacere, si a adaugat ca acordul i-ar permite companiei Google sa isi "protejeze mai bine Androidul de multe amenintari anti-concurentiale din partea Microsoft, Apple si altor companii."

Google insusi a fost recent investigat de autoritatile antitrust din Statele Unite si Europa pentru posibile acte anticoncurentiale in spatiul de publicitate web, in care este lider de piata.

Intelegerea cu Motorola este de natura sa atraga un control de reglementare, datorita faptului ca sistemul de operare Android, la nivel global, este lider pe piata de smartphone-uri si este de asteptat sa creasca pe viitor. Google insusi este increzator ca fuziunea va fi aprobata de autoritatile de reglementare. "Noi credem ca aceasta este o tranzactie pro-competitiva", a declarat luni David Drummond, seful juridic al Google, in cadrul unei conferinte cu analistii.

Conform Motorola, divizia de hardware are mai mult de 17.500 de brevete legate de tehnologia fara fir. Drummond a declarat ca lipsa anterioara a Google de pe piata de hardware va face mai usor pentru autoritatile de reglementare sa aprobe acest acord. De asemenea, acordul marcheaza prima data cand Google va concura direct cu partenerii sai de pe piata hardware, inclusiv cu producatorii actuali ai dispozitivului Android, Samsung, HTC si Sony Ericsson.

Potrivit rapoartelor, acordul este o lovitura pentru investitorul activist Carl Icahn, unul dintre cei mai mari actionari ai Motorola. Icahn s-a certat mult timp cu Motorola ca aceasta din urma sa valorifice afacerea sa cu telefoane pentru a creste valoarea actionarilor.

Andy Rubin, seful diviziei Android de la Google, a declarat luni ca gigantul Google saluta cat mai multi producatori OEM de hardware si ca nu crede intr-un singur model de hardware cum are Apple in prezent, in dispozitivele sale iOS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor