Nokia reduce 3500 de locuri de munca inainte de lansarea Windows Phone


Stephen Elop, Managing Director al gigantului de telefonie mobil Nokia, soseste la o conferinţă de presă pe 27 aprilie 2011.
Stephen Elop, Managing Director al gigantului de telefonie mobil Nokia, soseste la o conferinţă de presă pe 27 aprilie 2011. (Martti Kainulainen / AFP / Getty Image)
Caroline Dobson
30.09.2011

Cel mai mare furnizor mondial de telefoane mobile in termeni de volum, Nokia Oyj, a anuntat joi 3.500 de noi disponibilizari.

Acesta este cel de-al doilea anunt important din 2011, in ceea ce priveste restructurarea fortei de munca a companiei, cu 7.000 de locuri de munca internationale urmand sa fie reduse de la anuntul din aprilie.

"Vedem progrese solide impotriva strategiei noastre, si cu aceste modificari planificate vom aparea ca un concurent mai dinamic, agil si eficient," a afirmat Stephen Elop, primul director strain al Nokia, intr-o declaratie. Scopul reducerii locurilor de munca este acela de a micsora costurile de exploatare cu 1,5 miliarde de dolari pana in 2013, ca parte a viziunii lui Elop, atunci cand a preluat functia de director al Nokia cu un an in urma.

Cele mai recente planuri vor include inchiderea fabricii din Cluj, Romania, ceea ce va insemna pierderea a 2.200 de locuri de munca. Fabrica din Cluj a fost deschisa in 2008 datorita costurilor ridicate ale fortei de munca in Bochum, Germania, unde Nokia si-a desfasurat operatiunile.

Locurile de munca suplimentare care urmeaza sa fie reduse de producatorul de telefoane mobile cu sediul in Finlanda vor avea loc la nivel mondial. Mai mult de 1.300 de locuri de munca vor fi reduse din cea mai mare afacere digitala din lume Navteq, care este ramura platformelor pentru operatiunile de navigatie si localizare a companiei. Nokia va inchide usile unitatilor din Bonn, Germania, si Malvern, Pa.

"Acest lucru este foarte socant. Ca si cum nu ar avea nici un fel de politica in domeniul resurselor umane, numai discutii despre disponibilizari au loc tot timpul. Ma intreb cum pot lucra oamenii acolo, cum se pot concentra oamenii," a declarat Pertti Porokari, presedintele Uniunii Finlandeze a Inginerilor (UIL), pentru Reuters.

Climatul schimbarii pentru concurenta de pe piata de telefonie mobila este evident, avand in vedere avansarea tehnologiei in smartphone-uri, care au functii asemanatoare calculatorului incorporate in telefoane mobile, cu concurenti puternici, cum ar fi Apple iPhone si Android de la Google pe piata. Fostii lideri ai smartphone-uri, cum ar fi Blackberry de la Research in Motion Ltd., reduc locurile de munca si de asemenea sufera o scadere a profitului.

"Fabricile de volum mare din Asia ofera beneficii la scara si proximitate mai mare", a spus Elop in legatura cu inchiderea fabricii din Romania. Cu toate acestea, el a afirmat ca Europa este inca "baza pentru viitorul Nokia."

In luna iulie, Nokia a anuntat o pierdere neta de 521 milioane de dolari in al doilea trimestru. Aceasta a fost prima pierdere trimestriala intr-un an si jumatate si a fost atribuita incetinirii vanzarilor de dispozitive mobile.

In luna februarie, Nokia a facut echipa cu Microsoft Corp, despre care compania finlandeza spera ca ii va da o sansa pentru a stimula afacerea prin introducerea unui dispozitiv Windows Phone 7 inainte de sfarsitul anului.

Aceasta este o schimbare radicala pentru Nokia, care vinde telefoane ce ruleaza cu Symbian, un sistem in-house de operare pentru telefoane mobile.

Nokia are 132.500 angajati la nivel international.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor