Moţiunea de cenzură anunţată de Simion. "Dacă n-ai calculat aşa, de ce o mai depui? Doar ca să tragi un glonţ în aer?"

George Simion (AUR)
Andrei Pricopie
19.02.2025

Ce se întâmplă cu moţiunea de cenzură contra Guvernului Ciolacu anunţată de liderul AUR George Simion? Jurnalistul Sebastian Zachmann a venit cu precizări în acesta temă în emisiunea „România politică” de la Prima TV.

"De fapt, nu s-a schimbat nimic radical în cele câteva zile de când George Simion a anunţat că depune moţiune de cenzură. Pentru că şi săptămâna trecută, la fel cum şi săptămâna asta, opoziţia, chiar dacă includem aici USR, lângă AUR, SOS şi POT, nu are suficiente voturi încât să răstoarne guvernul. Doar să depună moţiunea. Dar AUR avea suficiente semnături şi fără USR pentru a depune moţiunea de cenzură înainte să declare săptămâna trecută că va face acest gest radical. George Simion se aştepta neapărat ca USR să vină lângă AUR, SOS şi POT? Mă îndoiesc. Sigur, USR a semnat atunci când au lipsit unii parlamentări sau când, mai degrabă, au plecat unii traseişti de la partidele tradiţionaliste şi s-au dus în partea cealaltă, în barca puterii. Şi au rămas prea puţine semnături. Şi atunci, sigur că USR, şi dintr-o veche dispută, şi ca dorinţă de revanşă faţă de Klaus Iohannis, a semnat alături de AUR, SOS şi POT", a explicat Sebastian Zachmann.

Potrivit jurnalistului, acest lucru nu înseamnă că USR este la un loc cu aceste partide pentru întreaga sesiune parlamentară.

"Deci, aici aş calcula foarte bine, dacă aş fi şi în locul domnului Simion, dar şi în locul celor de la USR. Pentru că un parlamentar poate să semneze o singură dată pe sesiune o moţiune de cenzură. Eu cred că această moţiune trebuia semnată de cât mai puţini parlamentari. Adică să ai numărul limită pentru a depune moţiunea de cenzură, dar, în acelaşi timp, să-ţi păstrezi şansele şi pentru o viitoare moţiune de cenzură. Ori, dacă n-ai calculat aşa, de ce ai mai depus moţiunea de cenzură? Doar ca să tragi un glonţ în aer? ... După alegerile prezidenţiale, în funcţie de rezultatul acestora, poate că unii din tabăra care astăzi formează puterea s-ar fi răzgândit, s-ar fi reorientat şi ar fi votat un text al unei noi moţiuni de cenzură alături de unii care astăzi sunt în opoziţie şi care nu şi-ar fi lăsat semnătura pe acest text. Deci, dacă gândeşti strategic, îţi deschizi cât mai multe canale de a da jos guvernul, dacă ăsta este obiectivul tău. Dacă te joci de-a moţiunea de cenzură, poţi să te joci la nesfârşit", a punctat Sebastian Zachmann.

Unul dintre liderii USR, Alin Stoica, a explicat ce a decis partidul pe care îl reprezintă în cazul moţiunii AUR.

"Toţi parlamentarii USR au avut astăzi o şedinţă şi decizia a fost să nu susţinem o moţiune de cenzură acum, nici prin semnătură, nici prin vot. Noi dorim, deşi ne-am exprimat de foarte multe ori că domnul Ciolacu trebuie să plece pentru că şi-a pierdut credibilitatea, să păstrăm această opţiune după alegerile prezidenţiale. Dar, după alegerile prezidenţiale, dacă, în urma discuţiilor, se va forma o nouă majoritate – pentru că şi asta este un element important. Ce facem după moţiunea de cenzură? Nu depui moţiunea de cenzură doar ca să dărâmi un guvern. Finalitatea oricărui demers de acest gen este să constituie o nouă majoritate care să dea un nou guvern. Şi atunci, dacă vom avea vizibilitate asupra unei noi majorităţi care să dea un nou guvern, desigur, vom proceda aşa, dacă va fi nevoie", a afirmat Alin Stoica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor