Mostenirea amara a lui Jiang Zemin
Vineri, ca parte a unui mars de comemorare a evenimentelor din 20 iulie 1999, o procesiune solemna de femei imbracate in alb vor strabate Washington DC, purtand poze inflorate. Pozele sunt comemorative - fiecare dintre ele reprezinta o persoana omorate in persecutia Falun Gong din China, care continua si astazi. Marsul atesta mostenirea amara lasata de fostul lider comunist chinez, Jiang Zemin.
Jiang este acum, conform rapoartelor, ori mort ori in mort cerebral si legat la aparatele de respiratie artificiala. Pe 20 iulie 1999, Jiang era liderul absolut al Partidului Comunist Chinez si a pornit campania cea mai sistematica de crime impotriva drepturilor omului din China moderna: persecutia practicii spirituale Falun Gong.
Dl Li Hongzhi, fondatorul Falun Gong, a inceput sa predea public disciplina spirituala in orasul sau natal, Changchun, in mai 1992. Falun Gong, o practica de qigong, implica cinci seturi de exercitii de meditatie si respectarea principiilor sale fundamentale: adevar, compasiune si toleranta.
Cei care practicau au raportat beneficii extraordinare de sanatate, cat si schimbari ale stilului de viata si imbunatatirea caracterului lor. Practica s-a raspandit rapit de la om la om in intreaga China, iar in 1999 revistele occidentale, citand oficialii chinezi, au raportat existenta unui numar de 70 de milioane de practicanti - iar un oficial din Comisia Sportiva Chineza a declarat intr-un interviu cu U.S. News and World Report ca sunt 100 de milioane de practicanti.
25 aprilie
Dinainte de 25 aprilie 1999 exista doar povestiri din culise despre invidia lui Jiang Zemin pe succesul disciplinei Falun Gong. Insa la acea data, peste 10 000 de oameni s-au adunat la Biroul de Apel de Stat din Beijing, aflat pe aceeasi strada cu sediul central al Partidului Comunist. Ei vvenisera sa ceara in tacere incheierea sicanelor neoficiale ale regimului impotriva practicii lor.
Martori oculari au declarat ca l-au remarcat pe Jiang Zemin iesit afara din limuzina sa cu geamuri fumurii, pentru a-i observa pe cei adunati, stand ordonat. Mai tarziu in acea noapte, "parand apucat de frenezie", asa cum a afirmat un comentator occidental, Jiang a trimis o scrisoare catre Politburo cerand actiune. Aceasta a dus la inceperea persecutiei trei luni mai tarziu.
Analistii citeaza la o multime de motive, asociate cu ideologia si istoria Partidului Comunist - pentru a explica de ce Falun Gong - cu independenta sa fata de stat, cu credintele traditionale si numarul enorm de practicanti si total neimplicat in politica - ar fi putut deveni o tinta a unei campanii politice. Dar este clar faptul ca Jiang a luat totul foarte personal.
In scrisoarea sa, Jiang a remarcat ca incepand cu 1992, cand Falun Gong a fost raspandit pentru prima oara, "a devenit implicat in activitatile unui numar considerabil de grupuri sociale, ale membrilor si cadrelor de partid, intelectualilor, functionarilor, muncitorilor si taranilor". Acesta era modul lui Jiang Zemin de a recunoaste ca Falun Gong era bine primit si ca multi oameni il practica. "Insa nu ne-a trezit atentia. Sunt foarte rusinat."
El a continuat, ca in mod clar "munca ideologica si politica" - referindu-se la indoctrinarea oamenilor cu ideologia Partidului - nu era suficient de puternica. "Noi trebuie sa corectam punctele de vedere ale publicului, filozofia si valorile pentru a educa cadrele ... si masele", a scris el.
Ultimul paragraf a explicat si intentia lui: "Se poate oare ca marxismul si comunismul, materialismul si ateismul in care credem noi, sa nu invinga aceste lucruri emise de Falun Gong? Daca nu ar fi asa, n-ar fi o gluma? Cadrele noastre de varf de la toate nivelele, in special oficialii de nivel inalt, ar trebui sa se trezeasca acum!"
El a caracterizat mai tarziu ca adunarea "a fost incidentul politic cel mai serios de la 4 iunie" (referindu-se la masacrul din Piata Tiananmen de pe 4 iunie 1989).
Impreuna cu inclinatia Partidului pentru lupta ideologica si dominare sociala - propaganda Partidului Comunist afirma ca Falun Gong "concureaza cu Partidul pentru popularitate", o crima nescuzabila in ochii fiecarui lider comunist. Asa ca Jiang Zemin s-a implicat personal in campanie.
"Pornind o miscare in stil maoist, Jiang Zemin isi forteaza cadrele superioare sa jure supunere politicii sale", i-a declarat un veteran de partid lui Willy Lam, un analist al politicii chineze, de la acea vreme. "Asta va amplifica autoritatea lui Jiang ... la importantul Congres al 16-lea al Partidului Comunist de anul viitor."
"Politburo nu a votat in mod unanim inabusirea ... iar Jiang Zemin a decis singur ca Falun Gong trebuie eliminat", a scris John Pomfret, reporter la Washington Post. "Aceasta este cu siguranta ceva foarte personal pentru Jiang", a declarat un oficial de partid lui Pomfret. "El doreste sa striveasca organizatia."
Odata cu scrisoare din 25 aprilie, Jiang era deja hotarat. Apoi... intocmai ca si Gestapo-ul nazistilor, Partidul a format Biroul 610.
Biroul 610
Pe 7 iunie 1999, Jiang a tinut o intalnire cu persoane cheie din Biroul Politic pentru a discuta "problema Falun Gong". A tinut un discurs, care a fost mai tarziu dezvaluit, cerand ca aparatul functional al Partidului "sa ia problema foarte serios, sa faca cercetari mai amanuntite si sa ia masuri eficiente."
La aceiasi intalnire el a subliniat strategia de propaganda care sa fie desfasurata la televiziunile chineze si ziare in urmatorii cativa ani, conform unei carti scrise de James Tong, profesor de politici chineze la UCLA. Regimul trebuia sa "expuna motivele politice" ale Falun Gong, sa arate ca practica cauzeaza "decese, sinucideri si schizofrenie" si sa prezinte o critica sistematica "a superstitiei" de care este acuzata practica spirituala Falun Gong.
A fost data si o directiva interna la acea intalnire, oglindind limbajul si tacticile folosite in Revolutia Culturala, catre toti membrii Partidului Comunist si Ligii Tineretului, "de a trage imediat o linie de separare cu Falun Gong, de a se delimita de grupurile sale si a se intoarce la pozitia corecta a Partidului."
Trei zile mai tarziu, pe 10 iunie, a fost infiintat Biroul 610. Biroul 610 este un organ de partid, o organizatie secreta cu fonduri si autoritate colosale. Era "instrumentul personal si privat al lui Jiang de a persecuta Falun Gong", conform unui studiu compilat de Organizatia Mondiala pentru Investigarea persecutiei Falun Gong. Biroul 610 a fost comparat frecvent cu Gestapo-ul nazist, folosit de Hitler pentru a persecuta evreii.
Biroul 610 foloseste fortele nationale de securitate pentru a aresta si tortura practicantii si este infiltrat in toata societatea pentru a da de urma aderentilor si a-i "transforma" - a-i forta sa renunte la credinta lor - in centrele de spalare a creierului, spitale psihiatrice, inchisori negre si lagare de munca.
Intre 25 aprilie si 20 iulie, cand persecutia a fost lansata oficial, Jiang a tinut cel putin trei discursuri si a emis 13 directive politice asupra subiectului, conform lui Tong.
Departamentul Central de Propaganda a folosit posturile tv, radio, ziarele si revistele pentru a folosi calomnia si a "demoniza complet" aderentii Falun Gong, conform unui analist pe politica chineza, Daniel B. Wright.
In 30 de zile de la inceperea persecutiei, Cotidianul Poporului, goarna oficiala a Partidului, a publicat 347 de articole prin care ataca Falun Gong.
Propaganda de ura impotriva practicii s-a facut simtita in scoli, birouri guvernamentale si fabrici. Fiecarui nivel al societatii i se cerea sa participe la defaimare si persecutie.
Cruciada personala
Avand in vedere ca era cruciada personala a lui Jiang, el a actionat frecvent de unul singur. In septembrie 1999 la forumul Cooperarii Economice Asia-Pacific din Noua Zeelanda, Jiang a inmanat personal materiale de propaganda anti-Falun Gong multor participanti, incluzandu-l pe presedintele SUA de atunci, Bill Clinton.
"Acest gest a socat diplomatii", a scris John Pomfret la acea vreme. Manifestul era plin de propaganda extremista a regimului chinez. "Acest tip chiar a crezut ca noi trebuia sa stim de aceste lucruri", a remarcat dupa aceea un diplomat occidental.
O luna mai tarziu in Franta, Jiang Zemin si-a facut din nou publica cruciada impotriva Falun Gong. El a declarat pentru El Figaro ca Falun Gong este "o secta malefica" iar remarcile au fost circulate pe larg in China. O luna mai tarziu, desemnarea de "secta" a devenit oficiala si a devenit eticheta principala din campania de propaganda anti-Falun Gong.
Pomfret scrie "Jiang Zemin a fost cel care a ordonat etichetarea Falun Gong ca secta iar apoi a cerut sa fie data o lege prin care sa fie interzise sectele", citand o sursa din Partidul Comunist.
Pentru cei care au refuzat sa renunte la credinta in Falun Gong, instructiunile lui Jiang erau clare: "luati toate masurile organizationale necesare bazate pe reglementarile potrivite ... implementati ferm acele masuri ... izolati-i maxim si atacati-i cu fermitate pe cei din spatele scenei si pe organizatorii si planificatorii cheie, fara nicio mila."
Fara mila
Slogaul "fara mila" a stat la baza persecutiei duse impotriva practicantilor de toate varstele. Clasele de spalare a creierului, abuzuri sexuale si violuri, comise in puscarii de gardieni, injectarea de substante care vatama creierul umane in spitale si tortura fizica au fost toate elemente cruciale din aceasta campanie.
Conform Centrului de Informare Falun Dafa, o organizatie care studiaza incalcarea drepturilor omului impotriva practicantilor in China, cel putin 3.400 de persoane sunt confirmate moarte prin tortura sau abuzuri. Obtinerea de informatii despre acest gen de crime din China este foarte dificila, iar Centrul se teme sa numarul real este de zeci de mii. In iunie au fost raportate alte noua decese.
Huang Wei de 44 de ani, proprietar al unui mic magazin, este un caz tipic. A fost rapit de politie in 2009 si supus socurilor electrice, privare de somn, munca fortata, tortura, batai si spalare de creier. Dar nu au reusit sa-l omoare decat prin injectarea de substante. Cand gardienii i-au observat respiratia dificila si mersul impleticit, l-au trimis acasa. Sleit si intr-o stare de severa confuzie mentala dupa injectie, el nu si-a mai revenit niciodata. Huang Wei a murit dupa doua saptamani si jumatate, pe 29 aprilie.
Amnesty International a raportat ca fostii detinuti din lagarele de munca afirma ca practicantii Falun Gong "constituie unul din grupurile cele mai mari de prizonieri". Centrul estimeaza ca numarul de practicanti tinuti ca sclavi in lagarele de munca este oriunde intre 200 000 si 1 milion. In lagare de munca, in afara faptului ca beneficiaza de un tratament derizoriu, sunt supusi la munca pentru perioade indelungate si tortura, practicantii sunt deseori folositi pentru extragera fortata de organe pentru transplanturi.
Canadienii David Kilgour - avocat - si David Matas - fost procuror al provinciei Alberta- au declarat ca intre anii 2000 si 2005 au fost efectuate 41500 de operatii de transplant de organe, carora statul chinez nu le poate justifica sursa. Cei doi avocati considera ca statul chinez a recurs la recoltarea fortata de organe de la practicantii Falun Gong.