Moscova şi Beijing lansează cel mai mare exerciţiu maritim în Marea Chinei de Sud
alte articole
Poate nu este o coincidenţă faptul că la 15 ani de la atacurile teroriste din 11 septembrie, Marina chineză a anunţat faptul că, timp de 8 zile, va participa împreună cu Marina rusă la un exerciţiu maritim în Marea Chinei de Sud, în largul provinciei sudice chineze Guangdong, începând de luni. Exerciţiul maritim comun are loc în contextul în care există mari tensiuni în apele contestate după ce o curte de arbitraj din Haga a decis în luna iulie faptul că statul chinez nu are drepturi istorice pentru revendicarea Mării Chinei de Sud şi a criticat distrugerea mediului de acolo de către Beijing. China a respins cu tărie decizia şi a refuzat să participe la cazul de arbitraj încercând în mod agresiv să creeze o axă ce implică Rusia, cu scopul de a contracara tensiunile din regiune, unde SUA conduce o cvasi-alianţă anti-China.
Exerciţiul “Joint Sea-2016” va include ambarcaţiuni de suprafaţă, submarine, avioane cu aripi fixe, elicoptere transportate pe nave şi marinari, a precizat Marina chineză într-o declaraţie publicată duminică pe microblogul său oficial. Cele două ţări vor desfăşura operaţiuni de apărare, salvare şi anti-submarine, precum şi operaţiuni de ocupare a unor insule sau activităţi de altă natură, se susţine în declaraţie.
Printre numeroasele exerciţii – care urmăresc să trimită un mesaj puternic Statelor Unite, Japoniei, Filipinelor şi altor părţi “interesate” ce contestă pretenţiile teritoriale ale Chinei asupra insulei artificiale şi asupra recifelor din Marea Chinei de Sud – marinarii vor participa la exerciţii cu muniţie reală, la operaţiuni de apărare a insulelor şi de aterizare pe acestea.
China a declarat că a propus exerciţiul maritim “de rutină” în luna iulie, susţinând că “exerciţiile urmăresc să întărească cooperarea şi nu sunt îndreptate împotriva niciunei alte ţări”.
Rusia şi China sunt membri cu drept de veto în Consiliul de Securitate al ONU şi au avut viziuni similare asupra multor chestiuni majore, precum criza din Siria. Acest lucru a făcut ca cele două state să ajungă la neînţelegeri cu SUA şi vestul Europei. În 2015, China şi Rusia au desfăşurat exerciţii militare comune în Marea Japoniei şi Marea Mediterană.
Beijingul revendică majoritatea Mării Chinei de Sud, prin care anual trec mărfuri în valoare de peste 5 trilioane de dolari. Brunei, Malaezia, Filipine, Taiwan şi Vietnam au pretenţii rivale de revendicare a unor porţiuni ale zonei. În plus, China a învinuit în repetate rânduri SUA pentru amplificarea tensiunilor în regiune prin patrulele sale militare. SUA a declarat că, prin patrulele sale, urmăreşte să îşi manifeste dreptul la libertatea de navigaţie în Marea Chinei de Sud şi a negat că ia partea anumitor ţări implicate în disputa teritorială.
Conform unor analişti, din acest motiv acest exerciţiu nu este doar important în sine, dar are şi o mare semnificaţie simbolică: Rusia a fost un susţinător puternic al poziţiei Chinei în cazul de arbitraj care a fost intentat de Filipine. Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Yang Yujun, a declarat la o conferinţă de presă în luna iulie că Rusia şi China sunt parteneri strategici cuprinzători şi că au desfăşurat deja multe exerciţii în acest an.
“Aceste exerciţii consolidează încrederea reciprocă şi extind cooperarea, cresc abilitatea de a aborda în comun ameninţările privind securitatea şi ajută la menţinerea stabilităţii şi păcii regionale şi globale”, a adăugat Yujun.
Şi, pe măsura trecerii timpului, Rusia şi China vor deveni parteneri strategici tot mai apropiaţi până când balanţa puterii se va schimba atât de mult încât, susţin analiştii, o provocare, reală sau inventată de o superputere, va fi singura resursă pentru a accelera o inversare a înclinării balanţei de putere. Din fericire, SUA are multă experienţă în exact acest acest tip de evenimente.