Moscova refuză să susţină extinderea mandatului EUFOR în Bosnia

Rusia s-a abţinut să voteze o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) prin care se extinde prezenţa Forţei UE de Menţinere a Păcii în Bosnia (EUFOR Althea).
Soldaţi din cadrul Forţei UE de Menţinere a Păcii (EUFOR). (en.wikipedia.org)
Andrei Popescu
12.11.2014

Rusia s-a abţinut să voteze o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) prin care se extinde prezenţa Forţei UE de Menţinere a Păcii în Bosnia (EUFOR Althea).

Rezoluţia a fost adoptată marţi cu 14 voturi pentru şi o abţinere. Este pentru prima oară de la crearea EUFOR Althea, în urmă cu zece ani, când reînnoirea acestei misiuni, care are loc în fiecare an, nu este aprobată în unanimitate.

Rusia şi-a motivat abţinerea prin faptul că se urmăreşte o derivă euroatlantică similară celei din Ucraina.

Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a declarat în timpul sesiunii de marţi a CSONU că EUFOR a avut o prezenţă reuşita în Bosnia după războiul de independenţă croat din 1991-1995, adăugând că, în acelaşi timp, “noi suntem împotriva unei prezenţe internaţionale în sectorul securităţii care ar putea fi văzută ca un instrument de accelerare a integrării ţării în Uniunea Europeană şi în NATO.”

“Împingerea Bosniei în această direcţie prin intermediul unei rezoluţii sub capitolul 7 al Cartei ONU este pur si simplu imposibil de acceptat”, a adăugat el. Capitolul 7 permite recurgerea la forţă în vederea aplicării deciziilor CSONU.

Diplomaţii UE au criticat poziţia Rusiei asupra prezenţei EUFOR în Bosnia, spunând că această atitudine este un semn că Moscova nu susţine înclinaţia Bosniei şi Herţegovinei pe direcţia Euro-Atlantică.

Un membru al misiunii franceze la ONU a declarat că abţinerea Moscovei este rezultatul disputei dintre Rusia şi Occident în privinţa Ucrainei. Acesta a adăugat că Moscova abordează tensiunile din Ucraina într-o chestiune total diferită.

Kievul şi aliaţii săi vestici acuză Rusia că alimentează protestele antiguvernamentale din estul Ucrainei şi îi sprijină pe separatiştii proruşi cu arme şi soldaţi. Rusia neagă această acuzaţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor