Probleme ale integrării europene, pe agenda conferinţei statelor din Balcanii de Vest
Conferinţa statelor din Balcanii de Vest se va desfăşura joi, 28 august, la Berlin, la iniţiativa cancelarului federal al Germaniei, Angela Merkel. La conferinţă vor lua parte premieri, miniştri de externe şi ai economiei din ţările care înainte făceau parte din Iugoslavia, dar şi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, comisarul european pentru extindere şi vecinătate Stefan Fuele, comisarul european pentru energie Gunther Oettinger şi reprezentanţi ai guvernelor Austriei şi Franţei, relatează ITAR-TASS.
După cum se precizează în declaraţia Comisiei Europene, 'obiectivul summitului îl constituie confirmarea ataşamentului Uniunii Europene (UE) pentru perspectiva europeană a ţărilor din Balcanii de Vest, precum şi pentru procesul ralierii acestor ţări la comunitate, cu accent special pe cooperare regională'.
Pe lângă problemele integrării europene, este planificată discutarea problemelor energetice, economice şi privind proiectele de dezvoltare a infrastructurii în regiunea Balcanilor.
Şeful diplomaţiei austriece, Sebastian Kurz, a anunţat că, în opinia sa, reuniunea liderilor statelor din Balcanii de Vest, care anul acesta se va desfăşura la Berlin, iar anul viitor va avea loc la Viena, este 'piatra unghiulară a viitoarei extinderi a UE în această regiune'.
La rândul său, premierul sârb Aleksandar Vucic a declarat în ajunul reuniunii, într-un interviu pentru publicaţia germană Focus, că ţara sa 'are nevoie de investiţii germane în domeniul construcţiei de maşini şi al agriculturii'. De asemenea, Vucic a subliniat că Belgradul aşteaptă de la cancelarul federal german 'ajutor în menţinerea stabilităţii politice şi economice a ţărilor din Balcanii de Vest'.
Cu toate acestea, în opinia lui Karsten Dumel, şeful departamentului din Sarajevo (Bosnia-Herţegovina) al Fondului german Konrad Adenauer, mulţi vor fi dezamăgiţi de această reuniune. 'Oamenii întreabă adesea dacă Germania le va rezolva problemele. Acest lucru nu se va întâmpla. Summitul va fi o încercare de a trimite pe calea europeană ţările care nu sunt încă membre ale UE. Şi nimic mai mult', şi-a exprimat convingerea Dumel, într-un interviu acordat Nezavisne Novine.
O asemenea reuniune, cu participarea Angelei Merkel, însă la nivel de preşedinţi, a avut loc la 15 iunie în localitatea Dubrovnik din Croaţia. Anterior, cancelarul federal al Germaniei a declarat că toate ţările din această regiune au perspectivă europeană, dar că statutul lor de membru în UE depinde de ritmul realizării reformelor necesare.
În grupul ţărilor din Balcanii de Vest sunt incluse Serbia, Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Muntenegru, Slovenia, Macedonia, precum şi Albania şi autoproclamata republică Kosovo.