Moscova: Israelul a indus în eroare armata rusă în cazul doborârii avionului Il-20 în Siria
alte articole
Ministerul rus al Apărării a afirmat că Israelul poartă vina pentru doborârea unui avion militar rusesc deasupra estului Mediteranei în urmă cu aproximativ o săptămână, susţinând că incidentul a fost provocat de “informaţii înşelătoare” furnizate de armata israeliană.
Forţele guvernului sirian au confundat avionul de recunoaştere rusesc Il-20 cu un avion de vânătoare israelian aflat într-o misiune de bombardare şi l-au doborât în largul coastei provinciei nord-vestice siriene Latakia în 17 septembrie, omorându-i pe toţi cei 15 soldaţi aflaţi la bord, potrivit RFE/RL.
Ministrul rus al Apărării a învinuit Israelul pentru pierderea avionului, acuzând armata israeliană că a folosit avionul rusesc ca acoperire pentru evitarea sistemelor de apărare siriene. De asemenea, ministerul a precizat că avertismentul israelian a venit la mai puţin de un minut înaintea unui atac aerian israelian în Siria.
Israelul a declarat că nu este responsabilă pentru incident, afirmând că bateriile antiaeriene siriene poartă vina. De asemenea, regimul din Tel Aviv a insistat că a avertizat forţele ruse cu privire la raidul său din timp, în conformitate cu acorduri încheiate anterior.
Duminică, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov, a susţinut că forţa aeriană israeliană a furnizat armatei ruse “informaţii înşelătoare” cu privire la ţintele avioanelor de luptă israeliene F-16.
Acest lucru “a făcut imposibilă direcţionarea avionului Il-20 către o zonă sigură”, a mai precizat Konaşenkov, adăugând că ministerul rus dispune de o înregistrare a conversaţiei dintre personalul rus şi un ofiţer israelian.
Informaţiile indică “fie lipsă de profesionalism, fie neglijenţă criminală”, a mai afirmat purtătorul de cuvânt.
Rusia i-a acordat preşedintelui sirian Bashar al-Assad suport aerian crucial în timpul conflictului din Siria, care a izbucnit în martie 2011 şi a provocat moartea a aproximativ 400.000 de persoane.
Israelul, care a menţinut în mare parte relaţii prietenoase cu Moscova în anii recenţi, nu susţine o anumită parte în conflict, deşi a recunoscut că desfăşoară lovituri aeriene în Siria împotriva forţelor iraniene care operează în ţara arabă şi a aliaţilor acestora, inclusiv mişcarea libaneză Hezbollah. În războiul sirian, Iranul este de partea regimului din Damasc.