SUA sancţionează o agenţie militară chineză pentru achiziţionarea de echipamente ruseşti

Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)
Andrei Popescu
21.09.2018

Statele Unite au aplicat sancţiuni asupra unei agenţii militare chineze pentru cumpărarea de echipament de apărare din Rusia.

Oficiali ai Departamentului de Stat american au precizat joi că SUA va impune imediat sancţiuni împotriva Departamentului pentru Dezvoltarea Echipamentelor al Chinei din cauza implicării în “tranzacţii semnificative” cu Rosoboronexport, companie rusă de stat ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme.

Li Shangfu, directorul Departamentului pentru Dezvoltarea Echipamentelor din China, care este responsabil pentru supervizarea tehnologiei de apărare, a fost supus sancţiunilor.

Achiziţiile Chinei din Rusia reprezintă o încălcare a legii privind Combaterea Adversarilor Americii prin Sancţiuni (CAATSA), adoptată în 2017, potrivit unei surse anonime.

Mass media a raporat că alte 33 de persoane şi entităţi implicate în tranzacţii cu agenţii militare şi de informaţii ruseşti au fost incluse pe lista neagră a sancţiunilor americane.

Sancţiunile americane vizează doar Rusia, a precizat un oficial al Departamentul de Stat, care a discutat cu reporterii sub anonimat.

“Obiectivul final al acestor sancţiuni este Rusia. Sancţiunile CAATSA din acest context nu urmăresc să submineze capabilităţile de apărare ale unei anumite ţări”, a mai afirmat oficialul. “În schimb, ele impun penalizări Rusiei, ca răspuns la activităţile sale ostile”.

Oficialul a precizat că sancţiunile au legătură cu achiziţionarea de către China a 10 avioane de luptă ruseşti Suhoi-35 în 2017 şi de echipamente pentru sistemul rusesc de rachete sol-aer S-400 în 2018.

Congresul SUA, care a aprobat CAATSA cu o foarte mare majoritate, a cerut în repetate rânduri administraţiei preşedintelui Donald Trump să adopte o poziţie mai dură împotriva Rusiei.

Sancţiunile sunt impuse întrucât administraţia Trump foloseşte o varietate de metode pentru a aplica presiune atât asupra Chinei, cât şi asupra Rusiei pentru presupusul lor amestec în problemele din SUA.

În această săptămână, Trump a acuzat China că încearcă să influenţeze alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prin atacarea fermierilor şi lucrătorilor industriali americani.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a respins miercuri acuzaţiile lui Trump.

De asemenea, Geng a minimalizat orice măsură luată de SUA împotriva Chinei, afirmând că Beijingul s-a pregătit pentru măsurile punitive impuse de administraţia Trump.

“Aceste mici acţiuni din partea SUA au devenit o rutină”, a adăugat oficialul chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor