Kremlinul: Sancţiunile SUA urmăresc să elimine Rusia din comerţul cu arme

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că SUA joacă incorect şi impune sancţiuni împotriva cumpărătorilor de arme ruseşti şi împotriva persoanelor asociate cu armata rusă, cu scopul de a elimina concurenţii de pe piaţa globală a armelor.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov (Getty Images)

„Aceasta este o competiţie incorectă, o competiţie necinstită, o încercare de a folosit metode ce nu ţin de piaţă şi care merg împotriva normelor şi principiilor comerţului internaţional, pentru a înlătura de pe pieţe principalul rival al producătorilor americani”, a afirmat Peskov vineri.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a aplicat joi sancţiuni asupra unei agenţii militare chineze pentru cumpărarea de echipamente de apărare ruseşti, inclusiv avioane de luptă şi sisteme de rachete.

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, a autorizat adăugarea a 33 de oficiali şi entităţi din sectorul rusesc al apărării şi informaţiilor la lista tot mai mare a sancţiunilor SUA şi, de asemenea, a impus sancţiuni împotriva Departamentului chinez pentru Dezvoltarea Echipamentelor din cauza implicării acestuia în „tranzacţii semnificative” cu Rosoboronexport, companie rusă de stat ce deţine monopolul asupra importului şi exportului de arme.

De asemenea, în aprilie, SUA a impus noi sancţiuni împotriva unor persoane fizice şi companii din Rusia din cauza unei serii de activităţi, inclusiv presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

„Guvernul rus operează în beneficiul disproporţionat al oligarhilor şi elitelor guvernamentale”, a afirmat secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin.

Peskov a susţinut că noile sancţiuni sunt ostile şi imprevizibile, însă nu a precizat cum va răspunde Rusia.

„Ei folosesc această practică atât de des că te-ai putea împiedica dacă ai reacţiona la fiecare nouă situaţie de acest fel”, a adăugat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin.

Într-un interviu cu ziarul rusesc Pravda, publicat în 28 august, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avertizat din nou că Rusia va lua măsuri punitive împotriva sancţiunilor americane aplicate Moscovei.

„Vom continua să acţionăm cu calm şi pragmatism, vor reacţiona la toate atacurile în conformitate cu principiul reciprocităţii”, a adăugat Lavrov.

De asemenea, săptămâna aceasta, Trump a acuzat China că încearcă să influenţeze alegerile din SUA de la mijlocul mandatului prin atacarea fermierilor şi lucrătorilor industriali americani.

Geng Shuang, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a respins miercuri acuzaţiile lui Trump şi a minimalizat orice măsură luată de Washington împotriva Beijingului, afirmând că Beijingul s-a pregătit pentru măsurile punitive impuse de administraţia americană.