Moscova insistă asupra respectării acordului din 21 februarie, pentru că ea a exercitat presiuni asupra lui Ianukovici(presă)

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov (KIRILL KUDRYAVTSEV / AFP / Getty Images)

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a insistat din nou ca 'normalizarea durabilă a situaţiei din Ucraina să se bazeze pe principiile fundamentale ale acordului privind reglementarea crizei ucrainene din 21 februarie', într-o discuţie pe care a avut-o marţi la Madrid cu şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, potrivit Reuters şi RIA Novosti.

După cum relatează presa rusă, acordul din februarie încheiat între preşedintele de atunci Viktor Ianukovici şi opoziţie, menit să rezolve conflictul pe cale paşnică, a fost impus Kievului de către Moscova, la presiunea ţărilor occidentale, care promiteau să contribuie la punerea acestuia în aplicare.

Aşa cum scrie în ediţia sa de miercuri Kommersant, citând o sursă diplomatică anonimă de la Moscova, preşedintele Barack Obama şi liderii Germaniei, Franţei şi Poloniei îi ceruseră lui Vladimir Putin să intervină pe lângă Ianukovici. Mai mult, susţine diplomatul citat de ziarul moscovit, aceştia i-au promis Kremlinului să determine opoziţia ucraineană să aplice toate prevederile documentului, care includea formarea unui guvern de 'unitate naţională', o reformă constituţională, organizarea alegerilor anticipate nu mai târziu de decembrie 2014, predarea armelor de către grupările ilegal înarmate.

În conformitate cu acest acord, care a fost mediat de miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei şi Poloniei, reforma constituţională trebuia să preceadă alegerile prezidenţiale anticipate.

Ianukovici şi-a ţinut promisiunea, în timp ce opoziţia nu a respectat niciunul dintre angajamente, scrie Kommersant, amintind că, în cadrul conferinţei sale de presă de la Rostov pe Don, preşedintele ucrainean destituit a declarat că 'a fost forţat să semneze' acordul, făcându-i-se promisiuni false. În acest fel a fost minţit atât el, cât şi poporul ucrainean, a spus Ianukovici. Şi totodată şi autorităţile ruse, care l-au convins pe Ianukovici să accepte această afacere, concluzionează publicaţia rusă.

La 22 februarie, o schimbare de putere a avut loc în Ucraina, purtând toate însemnele unei lovituri de stat, scrie RIA Novosti. Rada Supremă (parlamentul de la Kiev) l-a destituit din funcţie pe preşedintele ales Viktor Ianukovici, după ce a format o nouă majoritate din partidele de opoziţie, şi i-a atribuit provizoriu prerogativele de şef al statului noului preşedinte al legislativului Oleksandr Turcinov, stabilind alegerile prezidenţiale anticipate la 25 mai.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe