Guvernul Letta supravieţuieşte, Italia marcată de tensiuni sociale (revista presei)

Guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, obţine votul de încredere al parlamentului, dar Italia este marcată în această perioadă de numeroase tensiuni sociale, informează joi presa din Peninsulă.
Premierul italian Enrico Letta. (TIZIANA FABI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.12.2013

Guvernul de mare coaliţie între stânga şi dreapta, condus de Enrico Letta, obţine votul de încredere al parlamentului, dar Italia este marcată în această perioadă de numeroase tensiuni sociale, informează joi presa din Peninsulă.

Cotidianul La Repubblica de la Roma scrie că, în ultimele trei zile, numeroase manifestaţii de protest au fost organizate în întreaga ţară, dar mai ales în nord, de militanţii unei mişcări care a fost numită de presa din Peninsulă 'Forconi' (Furcile), o mişcare heteroclită, care reuneşte agricultori (afectaţi în mod deosebit de criza economică şi de presiunea fiscală), comercianţi, şoferi de camion, studenţi, elevi, şomeri.

Mii de persoane au manifestat în ultimele trei zile, blocând străzile, autostrăzile, căile ferate şi intersecţiile, în numeroase oraşe. Gruparea 'Forconi' se născuse în Sicilia, în ianuarie 2012, ca mişcare de protest a camionagiilor sicilieni, care, iniţial, protestau împotriva preţului ridicat al carburanţilor. Între timp, în ultimii aproape doi ani (perioadă care a marcat o puternică recesiune în Italia), această mişcare de protest s-a extins în întreaga ţară, explică principalul cotidian roman.

Cotidianul Corriere della Sera din Milano relevă faptul că, la Milano, capitala regiunii Lombardia, au avut loc miercuri, în timp ce guvernul obţinea votul de încredere din partea parlamentului, numeroase confruntări între aceşti militanţi şi forţele de ordine.

'Furcile' sunt de fapt nişte 'cetăţeni obosiţi, disperaţi şi furioşi', care protestează împotriva guvernului Letta şi care îi acuză pe politicienii italieni de a nu fi luat măsuri concrete împotriva crizei economice care 'a pus Italia în genunchi', în ultimii doi ani, comentează principalul cotidian milanez.

Manifestaţiile de protest ale mişcării 'Forconi' au dus miercuri la blocarea traficului în numeroase oraşe din nord, dar mai ales la Milano şi Torino, mai scrie Corriere della Sera.

Cotidianul La Stampa din Torino notează că, la Torino (capitala regiunii Piemont, în nord-vestul Italiei), protestatarii au fost în ultimele trei zile 'deosebit de virulenţi', ceea ce a condus la paralizia oraşului. Marţi şi miercuri au avut loc ciocniri între forţele de securitate şi câteva sute de protestatari. Patru manifestanţi violenţi au fost arestaţi la Torino, iar 32 de persoane au fost denunţate, Parchetul din Torino deschizând o anchetă.

Referindu-se miercuri la aceste proteste, ministrul de interne Angelino Alfano a declarat că 'demonstraţiile pacifice împotriva guvernului sunt admise în democraţie, dar nu şi manifestaţiile de protest violente'. Dacă acestea vor continua, 'guvernul va trebui să ia măsuri pentru a opri tensiunile', a mai afirmat Alfano, care a adăugat că executivul italian 'ştie cum trebuie să se comporte cu aceste persoane', subliniază principalul cotidian torinez.

Publicaţia Il Messaggero de la Roma anunţă că mişcarea 'Forconi' este susţinută de liderul Mişcării populiste 5 Stele (M5S), Beppe Grillo, un sprijin care a fost stigmatizat miercuri de premierul Enrico Letta, care i-a condamnat pe cei care 'vor să distrugă democraţia reprezentativă din ţară'. Referindu-se la mişcarea 'Forconi', premierul a mai declarat că este vorba despre 'o mică minoritate care nu reprezintă întreaga Italie'.

Noul secretar federal al partidului populist de dreapta Liga Nordului, Matteo Salvini (40 de ani, europarlamentar), susţine de asemenea mişcarea 'Forconi', declarând miercuri că 'aceşti cetăţeni furioşi ar trebui să intre în parlamentul de la Roma'.

'Letta îşi sapă singur groapa, ascultând toate cererile care sosesc de la Bruxelles. Ajunge cu măsurile de austeritate, iar Italia va trebui să iasă din zona euro', a mai afirmat Salvini, potrivit publicaţiei menţionate.

Protestarii au perturbat miercuri, la Roma, circulaţia tramvaielor, au blocat liniile de metrou timp de o oră şi au atacat sediile sindicatelor - anunţă Il Messaggero - care mai precizează că mitinguri şi blocaje ale străzilor au fost organizate şi la Veneţia şi la Napoli, precum şi la Palermo şi Catania (în Sicilia), şi în alte regiuni, printre care Marche şi Sardinia.

Publicaţia de stânga Il Fatto Quotidiano de la Roma scrie că această mişcare spontană de protest s-a născut într-o ţară în care familiile şi întreprinderile sunt 'epuizate' de o criză economică 'fără sfârşit' şi în care semnalele de redresare a economiei sunt 'foarte slabe'.

Italia a trecut în ultimii doi ani printr-o perioadă de gravă recesiune, rata şomajului depăşind 12% în rândul populaţiei active şi 40% în rândul tinerilor italieni cu vârste cuprinse între 15 şi 25 de ani, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor