Moscova denunţă "spectacolul ruşinos" după reţinerea unui diplomat rus pe aeroportul din Paris

Maria Zaharova (Getty Images)
Redacţia
09.04.2025

Rusia a declarat miercuri că aşteaptă „explicaţii” din partea Franţei după ce un angajat al guvernului rus a fost reţinut timp de câteva ore pe un aeroport din Paris în ceea ce a numit un „spectacol ruşinos”.

Angajata, pe care Rusia nu a numit-o, lucra pentru Ministerul de Externe şi sosise în Franţa duminică ca parte a unei delegaţii oficiale, a declarat Moscova.

Aceasta a susţinut că poliţia de frontieră franceză i-a confiscat telefonul şi computerul la aterizare şi a lăsat-o să aştepte ore în şir la controlul de frontieră, deşi i se eliberase o viză franceză.

În ultimele luni, relaţiile dintre Franţa şi Rusia au scăzut la noi cote, deoarece Moscova canalizează criticile către Europa şi preşedintele francez Emmanuel Macron, în special, cu privire la sprijinul lor pentru Ucraina.

„Ceea ce s-a întâmplat pe 6 aprilie la aeroportul Charles de Gaulle nu are nicio explicaţie”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, în timpul unei conferinţe de presă săptămânale.

„Ambasada Rusiei a trimis imediat un ofiţer consular la aeroport. Diplomatul nostru a trebuit să aştepte aproape şapte ore pentru a avea acces la colegul lor, care sosise în Franţa ca parte a unei delegaţii oficiale”, a adăugat ea.

„Nu intenţionăm să lăsăm acest lucru fără consecinţe”, a spus ea.

Nu a existat un răspuns imediat din partea Parisului.

„Am cerut cu siguranţă explicaţii din partea Franţei. Sincer vorbind, este greu de imaginat cum se vor justifica”, a declarat Zaharova în cadrul briefingului.

Kremlinul a calificat reţinerea drept „total inacceptabilă” şi a declarat că aceasta va „agrava şi mai mult” relaţiile dintre Moscova şi Paris.

Rusia a declarat că a trimis o notă de protest Ministerului francez de Externe şi l-a convocat pe ambasadorul francez la Moscova.

Atât Rusia, cât şi Franţa au expulzat zeci de diplomaţi din cealaltă ţară de la începutul ofensivei Moscovei în Ucraina, în urmă cu mai bine de trei ani.

Recent, Kremlinul şi-a redirecţionat către Europa o mare parte din furia sa legată de conflictul din Ucraina şi departe de Statele Unite, care caută legături mai calde cu Moscova.

Franţa a fost un susţinător ferm al Ucrainei şi a lansat ideea de a desfăşura forţe de menţinere a păcii în ţară ca parte a unui viitor acord de pace, o propunere despre care Rusia spune că ar fi echivalentă cu un act de război.

Macron a acuzat luni Rusia de „tactici de tergiversare ” după ce aceasta a respins o propunere comună americano-ucraineană de încetare a focului şi a stabilit condiţii pentru un armistiţiu în Marea Neagră.

Moscova îl deţine în prezent în închisoare pe cercetătorul francez Laurent Vinatier, care lucrează pentru un ONG elveţian de mediere a conflictelor, pe baza unor acuzaţii pe care Parisul le consideră „arbitrare”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor