CSONU aprobă un acord de încetare a focului de 30 de zile în Siria

Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria.
Avion de luptă rusesc decolează de la baza aeriană Hmeimim din Siria. (Getty Images)

Consiliul de Securitate al ONU a votat în unanimitate un acord de încetare a focului pe 30 de zile în Siria. Rapoartele media sugerează că, la scurt timp după vot, avioane de luptă au atacat din nou enclava siriană Ghouta de Est controlată de rebeli.

Acordul de încetare a focului trebuia să intre în vigoare imediat după vot, conform rezoluţiei adoptate sâmbătă în Consiliul de Securitate al ONU (CSONU).

Consiliul a petrecut două săptămâni negociind un proiect de rezoluţie care va cere încetarea focului “fără nicio întârziere”, pentru a permite livrarea imediată de ajutoare medicale şi evacuări imediate din zonă.

Votul la ONU trebuia să aibă loc joi, dar a fost amânat în mod repetat, în timp ce diplomaţii au încercat să evite un veto din partea Kremlinului, principalul susţinător al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Ambasadorul american la ONU, Nikki Haley, a criticat Rusia în Consiliul de Securitate pentru amânare.

Ambasadorul rus Vasili Nebenzia a respins acuzaţiile, afirmând că cererea de încetarea focului, care este “fezabilă”, a fost motivul negocierilor prelungite.

În ciuda acordului votat de CSONU, avioane de luptă au bombardat sâmbătă Ghouta de Est, o suburbie a Damascului, în cea de-a şaptea zi consecutiv, ucigând cel puţin 41 de persoane. Peste 500 de civili ar fi fost ucişi în ultima săptămână de bombardamente, o parte dintre victime fiind copii.

La sol, două facţiuni majore siriene rebele din Ghouta au salutat acordul de armistiţiu de 30 de zile. În declaraţii separate, Jaish al-Islam şi Failaq al-Rahman au promis să respecte acordul, dar au avertizat că vor reacţuina la încălcarea acestuia de către regimul sirian său aliaţii săi.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului - un grup de monitorizare din Marea Britanie -, avioane de luptă susţinute de puterea aeriană rusească au lovit oraşul Shifouniyeh din Ghouta de Est la câteva minute după votul ONU.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe