Mort şi îngropat, dar descoperit în viaţă după 21 de ani

Bogdan Costea
12.08.2012

Întâmplare incredibilă în ceea ce îl priveşte pe un buzoian dispărut acum 21 de ani, despre care se credea că a murit în urmă cu 13 ani,rudele făcându-i chiar înmormântarea şi plângând ani în şir la mormântul în care îşi dormea somnul de veci un necunoscut.

Gheorghe S., născut în judeţul Buzău, a dispărut de acasă în 1991, pe când avea 31 de ani, şi nimeni dintre ai săi nu avea sa îl mai vadă ani buni de atunci. La sesizarea rudelor, Poliţia l-a dat în urmărire generală, dar nici acest lucru nu a ajutat prea mult, căutările rudelor şi ale poliţiştilor fiind zadarnice, Gheorghe S. fiind de negăsit timp de ani buni. Opt ani mai târziu, în 1999, pe o linie ferată din zona Combinatului Sidex Galaţi a fost descoperit un cadavru neidentificat, secţionat de tren, iar în urma cercetărilor întreprinse, s-a stabilit că victima este buzoianul dat dispărut în urmă cu opt ani. La acea vreme nu s-au efectuat şi teste ADN, care ar fi indicat că victima accidentului de tren este o cu totul altă persoană decât Gheorghe S. Pe numele buzoianului a fost astfel întocmit certificatul de deces, rudele au preluat de la morgă trupul neînsufleţit, pe care l-au înmormântat creştineşte şi apoi i-au făcut toate pomenile, fără a bănui că plâng la căpătâiul altui mort, care nu avea nicio legătură cu familia lor.

Cu toate acestea, în acest an rudele lui Gheorghe S. au avut o imensă surpriză atunci când au aflat că bărbatul trăieşte şi este internat de ani de zile la Spitalul Socola din Iaşi, iar din cauza afecţiunilor de care suferea nu a fost niciodată în stare să dea vreun detaliu referitor la identitatea sa. Din 1999, când fusese declarat mort şi îngropat, fusese scos de pe lista persoanelor dispărute, aşa că încetaseră şi toate căutările care îl vizau.

Norocul, dacă se poate spune aşa, a venit cu prilejul unei campanii desfăşurate la nivel naţional având ca scop verificarea persoanelor neidentificate şi găsirea celor date dispărute, astfel ieşind la iveală imensa eroare făcută. S-a stabilit că pacientul neidentificat de la Socola era de fapt buzoianul dat dispărut în 1991 şi declarat mort în 1999, aşa că, după 21 de ani, rudele au avut un şoc să afle că bărbatul era în viaţă şi abia l-au mai recunoscut, omul fiind acum în vârstă de 52 de ani, iar anii petrecuţi în ospiciu punându-şi serios amprenta asupra sa.

Din 1999, când fusese declarat mort şi îngropat, fusese scos de pe lista persoanelor dispărute, aşa că încetaseră şi toate căutările care îl vizau.

Spitalul Socola s-a adresat instanţei din Iaşi pentru anularea certificatului de deces şi rămâne de văzut dacă rudele vor cere despăgubiri autorităţilor pentru eroarea comisă în 1999, când l-au declarat mort pe bărbat şi le-au încredinţat un alt cadavru pe care să-l îngroape şi apoi să-l pomenească timp de 13 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor