Italia şi Franţa sunt unite pentru a consolida zona euro

Turul european al premierului italian Mario Monti, care marţi s-a întâlnit la Paris cu preşedintele francez Francois Hollande, şi care se va deplasa miercuri şi joi în Finlanda şi Spania, unde va purta convorbiri legate de situaţia din zona euro, se află miercuri în atenţia principalelor cotidiene din Italia.
(photos.com)
Epoch Times România
01.08.2012

Turul european al premierului italian Mario Monti, care marţi s-a întâlnit la Paris cu preşedintele francez Francois Hollande, şi care se va deplasa miercuri şi joi în Finlanda şi Spania, unde va purta convorbiri legate de situaţia din zona euro, se află miercuri în atenţia principalelor cotidiene din Italia.

'Franţa şi Italia împreună pentru euro', titrează La Repubblica de la Roma, care subliniază faptul că Monti şi Hollande au exprimat optimism şi au reiterat angajamentul de a 'face totul pentru ca zona euro să fie apărată, conservată şi consolidată'.

'Ne-am reiterat angajamentul de a face totul pentru ca, în primul rând, deciziile Consiliului European de la sfârşitul lui iunie să fie aplicate, ca zona euro să fie apărată, conservată, consolidată, şi ca noi să putem lucra la integritatea sa, adică problemele care trebuie să fie rezolvate în cadrul zonei euro', a spus Francois Hollande, declaraţie susţinută şi de Monti, notează La Repubblica.

'Am mai evocat chestiunile bilaterale şi viitorul summit franco-italian, care se va desfăşura la începutul lunii decembrie la Lyon', în centrul Franţei, a adăugat preşedintele francez.

Mario Monti şi-a exprimat, la rândul său, determinarea de a face faţă crizei din zona euro. 'Nu ne putem permite niciun moment de neatenţie, în această perioadă vitală, în care miza este stabilitatea zonei euro şi capacitatea acesteia de a contribui la creşterea economică', a afirmat şeful guvernului de la Roma.

Potrivit celor doi oficiali, calitatea relaţiilor franco-italiene reprezintă un punct important în rezolvarea problemelor care fac parte din responsabilitatea Franţei şi a Italiei de a consolida zona euro, indică La Repubblica.

'Au fost făcute progrese importante în ultima perioadă: reuniunea Consiliului European de la sfârşitul lunii iunie, cu pactul de creştere, mecanismele de stabilitate care au fost specificate şi care trebuie acum aplicate', au mai declarat, marţi la Paris, Hollande şi Monti, relevă La Repubblica.

După vizita de la Paris, Monti se va deplasa miercuri la Helsinki, în Finlanda, iar joi la Madrid, în Spania, unde va purta alte convorbiri oficiale, legate de criza din zona euro. În acest tur european, Monti este însoţit de ministrul economiei, Vittorio Grilli, şi de cel al politicilor europene, Enzo Moavero.

Preşedintele american Barack Obama a avut o convorbire telefonică, marţi seară, cu Monti, căruia i-a solicitat o evaluare a situaţiei din zona euro şi cu care a discutat şi despre conjunctura din Siria, subliniind importanţa unei cooperări între SUA şi UE pentru a face presiuni asupra regimului lui Assad, în sprijinul poporului sirian, anunţă cotidianul roman menţionat, care mai scrie că fostul premier italian Silvio Berlusconi a criticat marţi rezultatele obţinute până acum de guvernul italian. 'În Italia criza este şi mai acută. Eu mi-am dat demisia, pentru că toţi spuneau că un guvern de tehnocraţi ar fi putut îmbunătăţi situaţia, dar criza a rămas şi s-a deteriorat situaţia economică şi financiară a ţării', este de părere Berlusconi, conform unei declaraţii preluate de La Repubblica.

'Italia-Franţa, acord crucial pentru euro', titrează Il Corriere della Sera din Milano, care scrie că cele două ţări apar unite în apărarea monedei unice europene şi exprimă aprecieri faţă de recentele declaraţii ale lui Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, BCE, care a anunţat că şi instituţia pe care o conduce este gata să facă totul pentru a apăra moneda unică europeană.

'Monti-Hollande: un pact pentru euro', titrează La Stampa din Torino, care scrie că premierul italian Monti a demonstrat optimism şi în declaraţiile date la Roma, în cursul unui interviu acordat postului de radio RAI 1, înainte de începerea turului european de vizite oficiale, interviu în care a spus că Italia şi Europa încep să vadă luminiţa de la capătul tunelului crizei economice, un optimism neobişnuit pentru un om ponderat ca Mario Monti, este de părere cotidianul torinez menţionat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor