Monica Macovei: "Nu e bine ca parlamentarii să fie şi avocaţi în funcţie!"

Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10
Monica Macovei, 11 ianuarie 2015 la anunţarea platformei M10 (Epoch Times România)

În contextul trimiterii în judecată a premierului Ponta pentru fapte comise în calitate de avocat, Monica Macovei a declarat, duminică, la B1 TV că, încă din 2009 a cerut ca parlamentarii să nu-şi exercite şi funcţia de avocaţi, pe motiv că vor face contracte cu statul şi se vor înfrupta din banii publici.

"În 2009 când eu am făcut aceste afirmaţii publice, am argumentat de ce nu e bine ca parlamentarii să fie şi avocaţi în funcţie, tocmai pentru că pot să facă contracte şi cu statul şi fiind deputaţi sau senatori atunci pot să îşi ia din banii publici. Vroiam să introduc incompatibilitatea îndeplinirii funcţiei de avocat concomitent cu cea de parlamentar", a afirmat Macovei, reamintind că după acele declaraţii, Şova a şi dat-o în judecată, cerându-i despăgubiri de 100.000 de euro.

Macovei a mai reamintit că a câştigat pe fond şi a pierdut apoi la apel şi recurs, şi a cerut audierea lui Ponta, pe motiv că lucrurile erau legate, şi anume preţul contractelor lui Şova cu Turceni şi Rovinari a crescut după ce Ponta a venit la firma lui de avocatură. "Instanţa a respins să fie audiat Ponta, în final am pierdut şi am făcut plângere la CEDO. Acum aflăm în plus (că Şova n.r.) a folosit acte false. Sigur că voi cere oficial rechizitoriul la Înalta Curte şi îl voi trimite la CEDO.", a adăugat Macovei.

Fostul ministru al Justiţiei a mai precizat că despre Turceni-Rovinari, caz trimis instanţei abia la mijlocul lui 2015, se scria în presă încă din 2005.

"Foarte mulţi fac contracte cu statul. Este o boală a politicienilor, fac contracte cu statul şi iau foarte mulţi bani. (...) Cred că îşi imaginează că nu o să fie niciodată prinşi. De ce Oprescu a continuat când un consilier al lui fusese luat cu puţin înainte (n.r. să ia şpagă)", a precizat aceasta.

Legat de faptul că Victor Ponta este acuzat că a prejudiciat statul cu 51.321 de lei, o sumă care nu este extraordinar de mare, Macovei a precizat că o discuţie similară a fost şi în cazul lui Adrian Năstase, când lumea era în derizoriu în ceea ce priveşte trimiterea lui în judecată
"pentru termopane - (amenajarea casei din Zambaccian cu termopane din mită)."

"Cu cât eşti mai mare în funcţie şi iei o şpagă mai mică, cu atât este mai grav, fiindcă iei oricât, oricând, pentru orice. (...) Cu cât e suma mai mică, cu atât e mai grav. Pentru că este corupţie generalizată, de sistem.".

Reamintim că celebrul dosar "Turceni-Rovinari", în care sunt inculpaţi, printre alţii, senatorul Dan Şova şi premierul Victor Ponta, a fost trimis joi, spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Premierul Victor Ponta a fost pus iniţial sub acuzare în acest dosar pentru patru infracţiuni distincte în dosarul Şova, trei săvârşite în calitate de avocat (fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani) şi una în calitate de şef al Executivului. Parlamentul a dat aviz negativ cererii DNA de declanşare a urmăririi penale faţă de premier pentru cea de a patra învinuire.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne