Numirea lui Ilie Sârbu la Curtea de Conturi, validată de Parlament

Ilie Sârbu
Ilie Sârbu (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
16.09.2015

Nominalizarea senatorului PSD Ilie Sârbu în funcţia de consilier de conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit la Curtea de Conturi a fost validată miercuri, de Parlament, cu 290 de voturi "pentru" şi 108 "împotrivă".

Cu o zi în urmă, comisiile de buget, finanţe din cadrul Parlamentului au dat aviz pozitiv numirii lui Ilie Sârbu la Curtea de Conturi. Numirea lui Sârbu a fost catalogată de liberali drept "extrem de nepotrivită."

"N-am nimic împotriva domnului Sârbu personal. Să nu înţeleagă nimeni greşit că am vreo problemă personală cu domnul Sârbu, dar o spun cu toată responsabilitatea că este o numire extrem de nepotrivită la Curtea de Conturi. Sunt absolut convinsă că PSD ar fi avut resursă umană bună, de calitate, foarte bine pregătită, tânără, care să ocupe pentru atâţia ani un mandat la Curtea de Conturi — o instituţie pe care vrem cu toţii să o avem aşa cum trebuie.

Şi Curtea de Conturi trebuie uşor reformată. Trebuie să evităm să o folosim ca pe o instituţie unde trimitem oameni atunci când îşi finalizează cariera politică. Mi se pare nedrept pentru viitorul acestei ţări", a declarat, la Palatul Parlamentului, şefa PNL Alina Gorghiu, citată de Agerpres.

Alţi colegi de-ai săi liberali au fost mult mai tranşanţi. Deputatul PNL Ovidiu Raeţchi atrăgea atenţia recent că Ilie Sârbu nu ar trebui să ocupe acel post pentru că este cercetat penal pentru retrocedările frauduloase de păduri.

"Susţinerea lui Ilie Sârbu pentru funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Conturi e ca şi cum ai pune lupul paznic la oi. Principala atribuţie a Curţii de Conturi este aceea de a exercita controlul asupra 'modului de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public'.

Cum poate face Ilie Sârbu acest lucru în condiţiile în care este cercetat penal pentru retrocedările frauduloase de păduri? Pentru ca actul de sfidare să fie complet, chiar Sârbu ne informează că tocmai Agricultura este domeniul pe care urmează să îl verifice", a precizat Ovidiu Raeţchi.

Raeţchi este de părere că instituţia Curţii de Conturi trebuie să înceteze să fie privită ca un loc în care fruntaşii PSD merg înainte de pensie:

"PSD trebuie să înceteze să vadă Curtea de Conturi drept o instituţie în care vechii lideri ai partidului merg după ce s-au plictisit de politică, în căutarea unui loc călduţ înainte de pensie. Politizarea instituţiilor de stat a devenit specialitatea PSD, dar această abordare trebuie să înceteze", a subliniat liberalul.

La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei, a declarat că Ilie Sârbu a fost, de fapt, promovat la Curtea de Conturi pentru "merite în menţinerea corupţiei în politică."

"Ilie Sârbu, cercetat penal în dosarul retrocedărilor de păduri, va fi în conducerea instituţiei care, în mod normal, trebuie să verifice cum sunt cheltuiţi banii statului. Pentru Ponta, Dragnea şi PSD nu contează pregătirea profesională şi competenţele, integritatea şi moralitatea celor numiţi să conducă instituţiile statului. Pentru Ponta, Dragnea şi PSD contează doar ca marea "famiglie PSD" să-şi menţină puterea în ţară", este de părere Macovei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor