Moldovenii l-au omagiat pe marele poet al neamului românesc Mihai Eminescu
alte articole
Iubitorii operei eminesciene s-au adunat miercuri pe Aleea Clasicilor din Parcul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău pentru a aduce Luceafărului Limbii Române, Mihai Eminescu, un omagiu la cei 127 de ani de la trecerea în eternitate a marelui poet.
Printre cei prezenţi la eveniment l-am zărit şi pe marele compozitor Eugen Doga pentru care Eminescu este nu numai un poet, dar şi un mare muzician, cnsiderând că fiecare literă din versurile poetului sunt note muzicale.
„Eu nici nu-mi imaginez cum ar fi trecut anii fără creaţia lui Eminescu. Creaţia lui Eminescu m-a reorientat nu numai la suprafaţa mării ci la mari adâncimi. Pe versurile lui nu-ţi ia mult să compui melodiile, fiecare literă este o notă muzicală. De fiecare dată când îi citesc versurile mă simt inspirat să mă aşez la pian”, a mărturisit compozitorul.
La evenimentul dedicat celui care a fost numit cel mai mare poet al neamului românesc, au venit şi câţiva membri ai Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (ODIP). Aceştia au depus flori la bustul lui Mihai Eminescu, au recitat poezii din creaţia lui Eminescu şi au interpretat piese renumite pe versurile poetului.
„Pentru noi, în calitate de unionişti, Eminescu înseamnă mai mult decât un martir al neamului românesc, or vestitul său citat „Suntem români şi punctum” ne stă la baza formării fiecărei activităţi, gând, acţiuni şi fiecărui om pe care încercăm să-l convingem şi să trezim în el spiritul şi conştiinţa naţională aşa cum a reuşit s-o facă şi Eminescu”, a declarat preşedintele ODIP, Vlad Bileţchi.
Potrivit tânărului, idealul lor se identifică cu spiritul reacţionar al lui Eminescu „dornic de dreptate, justiţie, de tot ceea ce înseamnă naţional, românesc şi bineînţeles reîntregirea neamului”.
Pentru jurnalistul Vasile Năstase „Eminescu se împarte în două, cel mai mare poet român, geniul poeziei româneşti, neîntrecut nici până la el, nici după el şi Eminescu luptătorul, ziaristul, jurnalistul, omul de atitudine”.
„Eminescu rămâne actual şi azi. Opera lui este una pe care dacă o citim vom găsi chiar starea din societatea noastră prezentă. „Împărat şi proletar” sau „Scrisoarea a treia” sunt actuale şi astăzi. Atâta timp cât Eminescu este actual înţelegem că nu este bine în ţară, pentru că, la vremea lui, el a fost cel care a criticat clasa politică. Eminescu a fost un mare luptător pentru libertate. Din păcate nu mai avem un Eminescu”, a subliniat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase după ce a depus flori la bustul marelui poet al neamului.