Moldova: A fost interzisă intrarea în Rusia a 18 tone de mandarine

Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)

Din primele zile ale anului 2014 furnizorii de produse agricole din Moldova au generat obiecţii din partea Rosselhoznadzorului. Potrivit "Infotag", cu referire la pagina web a autorităţii sanitare ruse, în perioada 3-8 ianuarie, în cadrul controlului fitosanitar la punctele internaţionale de trecere, precum şi la depozitele de păstrare temporară din regiunea Breansk inspectorii au depistat nouă cazuri de certificate sanitare invalide, care însoţeau produsele importate. Drept rezultat, a fost interzis importul a peste 113 tone de produse de origine vegetală.

Ţările care au comis încălcări grave la întocmirea documentelor însoţitoare sunt Moldova şi Belgia. De asemenea, în prima sâmbătă a anului nou la punctul internaţional de trecere a vehiculelor "Troebortnoe" a fost interzisă intrarea în Rusia a 18 tone de mandarine, care erau livrate din Moldova şi urmau să ajungă pe adresa unor persoane juridice din Moscova. Ţara de provenienţă a produselor supuse carantinei este Turcia.

În conformitate cu procedura reexportării a Serviciului Naţional de Plante de Carantină, Republica Moldova trebuie să garanteze siguranţa fitosanitară a produselor de origine vegetală şi să confirme acest fapt prin documentele însoţitoare de rigoare. Însă, în cadrul controlului efectuat de specialiştii Rosselhoznadzorului certificatul fitosanitar a fost declarat invalid.

În aceeaşi săptămână la staţia de cale ferată Breansk-Orlovsk, a fost interzis importul în Federaţia Rusă a circa 3 tone de carne de origine necunoscută. Încărcătura era transportată în trenul Chişinău-Moscova fără a fi însoţită de documentele necesare şi cu încălcări grave ale transportării.

În particular, carnea era amplasată în spaţiile destinate bagajului, în tavan şi în spaţiile destinate lenjeriei de pat. Inspectorii nu au reuşit să depisteze "urme ale controlului fitosanitar, precum şi orice fel de marcaj". Proprietarii produselor periculoase au fost traşi la răspundere administrativă.