Moldova se află din nou în lista a furnizorilor de produse agricole necalitative în Rusia

Pentru prima jumătate a lunii octombrie Moldova se află din nou în lista a furnizorilor de produse agricole necalitative în F.Rusă Potrivit "Infotag" cu referire la pagina oficială a Rosselhoznadzor-ului, timp de primele două săptămâni ale lunii octombrie, de către specialiştii serviciului cercetărilor chimico-toxicologice a Laboratorului Central "Centrul pentru verificarea calităţii" au fost depistate încălcări la 25 de loturi din cele importate, cu volumul total de 448 t.
Pentru a ne lua aportul de minerale trebuie să includem în regimul nostru alimentar legume şi fructe (Viktor Fischer / Photos.com)
Tatiana Chiriac
18.10.2013

Pentru prima jumătate a lunii octombrie Moldova se află din nou în lista furnizorilor de produse agricole necalitative în F.Rusă, Potrivit "Infotag" cu referire la pagina oficială a Rosselhoznadzor-ului, în primele două săptămâni ale lunii octombrie, de către specialiştii serviciului cercetărilor chimico-toxicologice ai Laboratorului Central "Centrul pentru verificarea calităţii" au fost depistate încălcări la 25 de loturi din cele importate, cu volumul total de 448 t.

Rezultatele investigărilor au demonstrat că 300 tone de poamă din Turcia, 57 tone de nectarine şi piersici din Spania şi Italia, 36,8 tone de mere din Moldova şi Serbia, de asemenea 19,3 tone de pere şi 25 tone de varză chinezească şi brocoli din Polonia sunt infestate cu cantitate reziduală de pesticide (CRP) şi nitraţi.

Conţinutul acestora în fructe şi legume depăşea indicele maximal admisibil. În urma monitorizării efectuate de către specialiştii ruşi, de la începutul anului au fost cercetate 7.474 de loturi de fructe şi legume ale producătorilor străini.

În 446 dintre acestea, cu greutatea totală de 7750 tone, a fost depistată depăşirea conţinutului de CRP şi nitraţi.

Ca urmare a sistării pe 11 septembrie a producţiei alcoolice de către Rospotrebnadzor, s-au înăsprit şi cerinţele faţă de fructele şi legumele din Moldova din partea Rosselhoznadzor. Practic în fiecare zi, inspectorii opresc la punctele vamale, încărcăturile moldoveneşti şi le trimit înapoi. Cel mai des aceste pretenţii sunt legate de întocmirea actelor şi de depistarea organismelor de carantină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor