Mai multe persoane arestate în dosarul viceministrului Economiei de la Chişinău

În dosarul penal al viceministrului Economiei din Moldova, bănuit de abuz de putere, au mai fost reţinute patru persoane: doi directori de întreprinderi, unul dintre şoferi şi unul dintre consilierii demnitarului, care ar fi participat la prejudicierea bugetului de stat.
Viceministrul economiei Valeriu Triboi (dreapta)
Viceministrul economiei Valeriu Triboi (dreapta) (facebook. com/profil Valeriu Triboi)

În timp ce premierul Pavel Filip se află la Bruxelles, în sediul Guvernului de la Chişinău, în unele birouri ale Ministerului Economiei vineri şi sâmbătă au avut loc mai multe percheziţii iniţiate de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie din Republica Moldova (CNA). În total cinci persoane au fost reţinute, printre care şi viceministrul Economiei Valeriu Triboi care este bănuit într-un dosar de abuz de putere şi prejudicierea bugetului de stat în proporţii deosebit de mari.

Ofiţerul de presă al CNA, Angela Starinschi anunţă că în dosarul viceministrului Economiei au fost reţinute încă patru persoane.

„Încă două persoane au fost reţinute, cu puţin timp în urmă, de procurori şi ofiţerii CNA în urma percheziţiilor de astăzi. Este vorba despre unul dintre şoferii viceministrului Economiei, tot el şi angajatul agentului economic, gestionat din umbră de demnitar, dar şi directorul companiei care a dat în locaţiune întreprinderii Furnizarea Energiei Electrice Nord (FEE – Nord) imobilul cumpărat de la Moldtelecom”, scrie Starinschi pe pagina sa de socializare.

Ofiţerul de presă al CNA notează că în dimineaţa zilei de 1 aprilie ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat mai multe acţiuni de urmărire penală în dosarul viceministrului Economiei. Percheziţii au avut loc la domiciliile altor 4 persoane, în automobilele lor, dar şi în unele birouri ale Ministerului Economiei, din sediul Guvernului după care au mai fost reţinute încă două persoane.

„În această dimineaţă, au fost reţinuţi consilierul viceministrului Economiei şi directorul FEE – Nord. Aceştia se vor afla în custodia CNA pentru 72 de ore. În prezent, cele patru persoane sunt audiate de procurori pentru complicitate la comiterea abuzului de putere, fapt care a prejudiciat statul în proporţii deosebit de mari”, a adăugat Angela Starinschi.

Viceministrul Economiei Valeriu Triboi a fost reţinut la 31 martie de către procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA fiind bănuit că abuzând de funcţia sa, prin intermediul unor terţe persoane, ar fi cumpărat de la SA Moldtelecom, fondator al căruia este Ministerul Economiei, un imobil în valoare de aproape 1.000.000 de lei MD, iar ulterior a dat clădirea în locaţiune, pentru o perioadă de 10 ani, FEE Nord. În continuarea intenţiilor sale, prin abuz de putere, bănuitul ar fi dat indicaţii unor factori de decizie ai întreprinderii să repare imobilul, dat în locaţiune, din contul acesteia. Potrivit documentelor administrate de ofiţerii de urmărire penală, pentru reparaţia clădirii ar fi fost alocate 4.000.000 de lei MD.

În baza celor menţionate a fost iniţiată urmărirea penală a demnitarului în temeiul articolului 327 Cod penal – abuz de putere, infracţiune ce prevede o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1.350 la 2.350 unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 2 la 6 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani. Valeriu Triboi va rămâne în custodia CNA pentru 72 de ore.

Notabil este faptul că procurorii anticorupţie au iniţiat un proces penal şi pe numele angajaţilor Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat (SPPS) care ar fi încercat să restricţioneze accesul procurorilor şi ofiţerilor CNA în sediul Guvernului, respectiv al Ministerului Economiei, în ziua de 31 martie. „În zilele următoare, aceştia vor fi audiaţi de procurori. Încercarea ofiţerilor SPPS de a împiedica accesul ofiţerilor anticorupţie în clădire ar fi putut duce la împiedicarea operaţiunii", concluzionează ofiţerul de presă al CNA.

În context, analistul Sergiu Tofilat scrie pe pagina sa de facebook că la 31 martie a expirat termenul tenderului privind achiziţia energiei. Linişte totală, nimeni nu ştie nimic. Pentru a distrage atenţia, s-a aruncat o "fumigenă" cu arestarea lui Triboi (viceministru, responsabil de domeniul energetic). O fi avut el vreo "iniţiativă" fără a coordona cu "şeful", dar arestul a coincis exact cu data limită de organizare a tenderului. Surprinzător că nu au făcut "descinderi" şi la Gas Natural Fenosa, probabil s-au ruşinat de observatorii de la Delegaţia UE şi Secretariatul Comunităţii Energetice.