Moldova a primit 54 de noi voluntari ai Corpului Păcii

Pe 29 iulie, la Chişinău, ambasadorul SUA în Moldova a oficiat ceremonia de depunere a jurământului a 54 de voluntari ai Corpului Păcii. Aceştia vor petrece doi ani în Moldova pentru a se implica în diverse proiecte ale comunităţii gazdă.
(DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)
Anişoara Chiriac
30.07.2016

Pe 29 iulie, la Chişinău a fost oficiată ceremonia de depunere a jurământului a 54 de voluntari ai “Corpului Păcii” veniţi în Moldova acum două luni.

Toţi cei 54 de voluntari au sosit în Moldova pe 2 iunie anul curent, iar până la depunerea jurământului au finalizat un program de instruire intensivă pentru a deveni profesori sau consultanţi în dezvoltarea comunitară şi organizaţională în toată Moldova. Totodată, voluntarii au studiat şi limbile română sau rusă, în funcţie de localitatea unde vor activa.

Pe parcursul celor doi ani petrecuţi în Moldova, voluntarii veniţi din America vor fi implicaţi în activităţi de predare a limbii engleze, educaţie şi sănătate în diferite sate sau vor ajuta localnicii să înveţe mai mult despre antreprenoriat.

Prezent la ceremonie, ambasadorul SUA la Chişinău, James D. Pettit, a mulţumit gazdelor pentru conlucrarea cu voluntarii, îndemnându-i să-şi exercite sârguincios obligaţiile. În discursul său, Pettit a mai menţionat că „Moldova este o ţară foarte colorată din punct de vedere social şi politic, dar în acelaşi timp este o ţară care te impresionează prin frumuseţea sa”.

Voluntarilor de asemenea li s-a amintit că pe tot parcursul şederii lor în Moldova trebuie să devină modele în ce priveşte depăşirea stereotipurilor rasiale sau de gen pentru a contribui la dezvoltarea ţării într-una tolerantă şi deschisă.

La ceremonia de depunere a jurământului, voluntarii au afirmat că sunt parţial familiarizaţi cu obiceiurile şi tradiţiile moldoveneşti. Astfel, Emily, o tânără care îşi va îndeplini misiunea în satul Pârliţa din raionul Ungheni, a afirmat că deja „înţelege că este posibil să mănânci zeamă (supă - n.r.) de pui fierbinte când afară sunt 40 de grade căldură”.

În prezent, circa 60 de voluntari îşi fac serviciul în „Corpul Păcii” Moldova, activând în patru programe: Dezvoltarea antreprenoriatului mic, Dezvoltarea comunitară şi organizaţională, Predarea limbii engleze şi Educaţia pentru sănătate. Cu noul grup, numărul voluntarilor în Moldova se va ridica la 114.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor