China raţionalizează motorina pentru tirişti, şoferii nu pot alimenta decât 10%

.
. (Miguel Villagran / Getty Images)

Staţiile de benzină din multe părţi ale Chinei au început să raţionalizeze motorina pe fondul creşterii costurilor şi scăderii proviziilor, transmite BBC.

Unii şoferi de camion trebuie să aştepte zile întregi pentru a alimenta, potrivit postărilor utilizatorilor furioşi, aflate pe site-ul de socializare Weibo.

China se află în prezent în mijlocul unei crize masive de energie, după ce penuria de cărbune şi gaze naturale au închis fabricile şi au lăsat casele fără curent.

„Lipsa actuală de motorină pare să afecteze industria de transport pe distanţe lungi, care ar putea include bunuri destinate exportului”, a declarat Mattie Bekink, director pentru China la Economist Intelligence Unit.

Pe lângă problemele de alimentare cu energie, China se confrunta cu întreruperi ale lanţului de aprovizionare, în parte datorate carantinelor draconice impuse în oraşele lovite de focare de COVID. Întreruperile s-au transmis pe liniile de aprovizionare şi au produs aglomerări portuare în Occident, ţinând ocupate navele de transport şi containerele, perturbând numeroase economii.

Penuria de energie este, în parte, datorată războiului comercial şi politic dintre China şi principalul exportator de cărbune din zona Pacific - Australia. Regimul de la Beijing a ales să pedepsească Australia cu tăierea importurilor de mărfuri australiene, după ce oficialii de la Canberra au cerut, la începutul pandemiei, o investigaţie independentă în privinţa originii virusului Wuhan.

În China, camioanelor li se permite să umple doar 100 de litri fiecare - aproximativ 10% din capacitatea rezervoarelor, a declarat un dealer de camioane din oraşul Shijiazhuang din provincia Hebei, publicaţiei chineze Caixin.

În alte părţi ale ţării, rapoartele sugerează că raţiile sunt şi mai stricte, conducătorii auto nu au voie să cumpere până la 25 de litri, conform BBC.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie