Expert din R.Moldova: „Moscova nu vrea să ne vândă gaze fără să cedăm suveranitatea în favoarea lor”

Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova
Valeriu Paşa, activist civic din R. Moldova (valentina ursu/facebook.com)

În contextul declarării de către Parlamentul de la Chişinău a stării de urgenţă în sectorul energetic, expertul şi activistul civic Valeriu Paşa consideră că Gazprom a redus livrarea de gaze în luna octombrie la indicaţia Kremlinului, întrucât nu există niciun fel de probleme tehnice (mai ales la un astfel de preţ).

Kremlinul ne cere de urgenţă ”reintegrarea” Transnistriei pe modelul federalizării. Adică un stat nefuncţional care niciodată nu se va putea nici dezvolta, nici integra în UE, scrie acesta pe pagina sa de socializare, menţionând că Rusia mai cere asumarea datoriilor de aproape 800 milioane de dolari pentru gazele livrate pe parcursul anilor în regiunea transnistreană. Bani care au finanţat separatismul şi au plecat în buzunarele oligarhilor ruşi prin intermediul uzinei de metale, a MoldGres şi cripto-valută.

„Se cere achitarea în termen scurt a ”datoriilor” malului drept - circa 800 milioane de dolari. Adică a schemelor de furturi făcute de oamenii numiţi de gazprom împreună cu Dodon, Plahotniuc şi încă cine vrei. Adică ei au furat - noi să plătim asta din buget. Păi, de ce nu? Dacă plătim deja miliardele furate de Plahotniuc şi Sor din sistemul bancar?”, a adăugat expertul.

Mai mult, Valeriu Paşa subliniază că „se insistă pe renunţarea la reformarea sistemului energetic, adică să rămânem veşnic dependenţi, să finanţăm separatismul pe propriul nostru pământ, să ne poată opri oricând de la Moscova lumina sau gazul. Nu cumva să îndrăznim să luăm propriile decizii. Şi acestea nici măcar nu sunt toate.

Iată care este cauza reală a introducerii stării de urgenţă. Iată de ce nu ne putem permite să cumpărăm gazele din Rusia, nu preţul e problema. Dar faptul că Moscova nu vrea să ne vândă gaze fără să cedăm suveranitatea în favoarea lor. Inclusiv financiar - numai achitarea de urgenţă a ”datoriilor” de 800 milioane dolari de către moldovagaz în 3 ani ar însemna o explozie a tarifelor. E deja mai ieftin să cumpărăm câteva luni cu 1000$, decât să primim cu $500, plus să achităm hoţiile lui Plahotniuc şi amicii săi de la Moscova.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe