Modul în care sunt prezentate informaţiile din dosarul fraudelor bancare, în atenţia ARB
alte articole
Asociaţia Română a Băncilor (ARB) îşi exprimă îngrijorarea privind modul în care s-a prezentat opiniei publice evoluţia anchetei efectuate de DIICOT legată de destructurarea unei reţele de fraudare a mai multor bănci.
Astfel, ARB, în calitate de asociaţie profesională a comunităţii bancare din România, precizează că "au fost făcute afirmaţii surprinzătoare cu caracter de certitudine la adresa unor reprezentanţi ai comunităţii bancare, în absenţa deciziei instanţei. Facem apel la tratarea subiectului cu menţionarea aspectului referitor la prezumţia de nevinovăţie. Conform comunicatului de presă DIICOT, ancheta este în derulare, factorii implicaţi beneficiind de prezumţia de nevinovăţie".
Potrivit ARB, o companie obţine un credit bancar pe baza unui dosar de credit complex care cuprinde documente referitoare la situaţia legală şi financiară a firmei respective, afacerile derulate de aceasta, proiectul care va fi finanţat şi contractele comerciale. Analizele de credit au la bază aceste documente emise sau confirmate de companie, de instituţii şi persoane autorizate. Băncile depun toate diligenţele, potrivit normelor şi regulamentelor în vigoare, să reconfirme autenticitatea şi veridicitatea documentelor şi informaţiilor respective. În cazul în care aceste documente sunt false ori falsificate sau conţin informaţii şi afirmaţii false, răspunderea revine instituţiilor şi persoanelor care le-au emis, le-au confirmat ori le-au falsificat.
Semnalele de depistare a potenţialelor fraude au fost lansate din interiorul comunităţii bancare. Reprezentanţii băncilor au furnizat informaţiile necesare soluţionării anchetei. Comunitatea bancară menţine transparenţa şi sprijinul necondiţionat pentru finalizarea anchetei, fiind direct interesată în clarificarea cât mai rapidă a acestui caz, ce nu reprezintă în sine o dimensiune care să îngrijoreze clienţii băncilor, deopotrivă deponenţi şi beneficiari de credite.
"Referitor la acuzaţiile nefondate privind “virusarea sistemului bancar în proporţie de 80%”, menţionăm că orice raportare la indicatorii sistemului bancar prezintă un impact de 0,28% după numărul de sucursale din totalul de 5.688 unităţi bancare, la finele lunii iunie 2012, şi de 0,043% după ponderea creditelor potenţial afectate din total credit neguvernamental, care se cifra, în luna septembrie 2012, la 51 miliarde de euro (valoarea totală a prejudiciului potenţial cauzat este estimată la suma de 22 milioane de euro, potrivit DIICOT)", spun reprezentanţii ARB.
Aceştia mai menţionează că indiciile făcute publice până în acest moment conduc mai degrabă la predominanţa unui fenomen exterior sistemului bancar şi, prin urmare, "calificări precum “caracatiţa bancară” sunt forţate şi extrem de periculoase şi nu ar trebui formulate decât în baza unor probe indiscutabile, printr-o documentare riguroasă. Potrivit reglementărilor actuale, creditele neperformante se provizionează de către bănci pe seama rezultatelor financiare proprii".
"Facem apel la discernământ si responsabilitate, având în vedere că orice fel de exagerare poate avea impact negativ asupra sistemului bancar românesc, cu ecouri semnificative în economia ţării. Comunitatea bancară reafirmă implicarea sa în susţinerea prin credite a economiei naţionale şi a milioane de cetăţeni şi îşi exprimă încrederea într - o abordare echilibrată şi documentată a cazului", se mai spune în comunicatul ARB.
Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pentru şase dintre cele 24 de persoane învinuite în dosarul fraudelor bancare, printre acestea numărându-se Dragoş Diaconescu, fost general DIE şi Daniel Ruse, unul dintre liderii grupării.
Printre arestaţi se află şi un oficial al Ministerului Economiei.
În cazul a doi dintre inculpaţi, instanţa a dispus măsura interdicţiei de a nu părăsi ţara, în timp ce pentru vicepreşedintele BRD, Claudiu Cercel, alături de alte 15 persoane interdicţia de a nu părăsi localitatea.
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Bucureşti.
În noaptea de vineri spre sâmbătă, magistraţii Tribunalului Călăraşi au emis, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile pe numele a 10 persoane învinuite în dosarul privind fraudele bancare în valoare de circa 22 de milioane de euro.
Procurorii DIICOT au propus vineri instanţei arestarea preventivă a 33 de persoane implicate într-o reţea amplă de fraudare a mai multor bănci. Printre cei duşi în faţa instanţei s-au aflat Alexandru Claudiu Cercel-Duca, vicepreşedinte Băncii Române de Dezvoltare (BRD), fostul general în cadrul SIE Florian Dragoş Diaconescu şi Daniel Ruse, unul dintre lideii grupării.
Joi, procurorii DIICOT au efectuat 50 de percheziţii în acest caz, în Bucureşti şi judeţele Ilfov, Călăraşi şi Giurgiu, la o reţea care a obţinut zeci de credite de la mai multe bănci, activitatea infracţională fiind sprijinită şi de Aurel Şaramet, director al Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, mai mulţi şefi de bănci şi angajaţi în Ministerul Economiei.
Conform procurorilor, în perioada 2010-2012, membrii unui grup infracţional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substanţiale prin săvârşirea de fraude bancare, respectiv obţinerea sau încercarea de a obţine 40 de credite de la 16 unităţi bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate. Învinuiţii au obţinut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanţarea unor proiecte de achiziţii utilaje, prin intermediul unor societăţi comerciale controlate de către liderii grupării.
Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a fost sprijinită de către învinuiţii Aurel Şaramet, având calitatea de director al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Alexandru Claudiu Cercel - Duca, vicepreşedinte al unei unităţi bancare (BRD), Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuţ Roşu şi Atanasiu Andrei, angajaţi în cadrul Ministerului Economiei, Comerţului si Mediului de Afaceri şi Diaconescu Florian Dragoş.
Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracţională este estimată la suma de 22 milioane de euro.