Misiunea ONU din Sudan a fost bombardată

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite din Sudanul de Sud a declarat luni ca una dintre tabere sale a fost bombardată de avioane sudaneze, în timpul ciocnirilor ce au avut loc de-a lungul zonei de frontieră dintre cele două ţări, a fost raportat.
Prizonieri sudanezi din cadrul Forţelor Armate, căzuţi prizonieri după mai multe zile de luptă, înn capitala Sudanului de Sud, Juba, 15 aprilie 2012 (Waakhe Wudu / AFP / Getty Images)
Alex Johnston
17.04.2012

Misiunea Organizaţiei Naţiunilor Unite din Sudanul de Sud a declarat luni ca una dintre tabere sale a fost bombardată de avioane sudaneze, în timpul ciocnirilor ce au avut loc de-a lungul zonei de frontieră dintre cele două ţări, a fost raportat.

Nu au existat victime în atacul de duminică asupra taberei, a declarat purtătorul de cuvânt al misiunii ONU, Kouider Zerrouk, pentru Al Jazeera. Dar într-un atac asupra oraşului Mayom, şapte civili au fost ucişi şi 14 au fost răniţi, a relatat Ministerul de Informaţii al Sudanului de Sud.

Purtătorul de cuvânt al armatei sud-sudaneze, colonelul Philip Aguer, a arătat că avioanele de război din Sudan au bombardat şi sondele de petrol din oraşul Heglig, care era ocupat de soldaţi sud-sudanezi.

Conflictul militar, care a început săptămâna trecută, este cel mai grav de când Sudanul de Sud şi-a câştigat independenţa faţă de Sudan, şi a stârnit îngrijorări în rândul comunităţii internaţionale că situaţia s-ar putea deteriora.

Preşedintele sudanez Omar al-Bashir a declarat că ţara sa nu va negocia cu Sudanul de Sud, cu excepţia cazului în care îşi va retrage trupele din zona Heglig şi din domeniile sale petroliere, a raportat Sudan Tribune. Bashir a spus că Sudanul are dreptul să răspundă la ocupaţia disputatului oraş Heglig de către Sudanul de Sud, a relatat Tribune.

Vorbind sub condiţia anonimatului, un oficial al guvernului sudanez a declarat pentru publicaţia cu sediul în Egipt, Al-Ahram, că cele două părţi ar putea viza fiecare domeniile petroliere ale adversarului pentru a slăbi economiile lor.

"Este o chestiune legată de care parte va putea menţine guvernarea de bază şi structurile militare pe o perioadă mai lungă", a susţinut expertul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor