Cele două Sudanuri sunt periculos de aproape de un alt război
alte articole
Calmul fragil dintre Sudan şi Sudanul de Sud s-ar putea dizolva. Miercuri, într-o sesiune de urgenţă, Parlamentul sudanez a declarat o mobilizare generală a armatei, după ce soldaţi din Sudanul de Sud au preluat controlul asupra oraşului nordic bogat în petrol, Heglig.
Escaladarea vine tocmai când mediatorul Uniunii Africane, fostul preşedinte al Africii de Sud, Thabo Mbeki, spera să medieze un summit de pace între vecinii belicoşi. Dar situaţia s-a schimbat dramatic. Parlamentul din Khartoum a declarat că se retrage din procesul de pace al Uniunii Africane, potrivit unui raport de miercuri al Sudan Tribune.
Acest lucru plasează cele două Sudanuri la fel de aproape de război cum au fost când Sudul a devenit independent, în iulie anul trecut, şi când guvernul de la Juba a decis să oprească sondele de petrol, la sfârşitul lunii ianuarie.
O reînnoire a războiului se întrevede de câteva luni, datorită ciocnirilor intermitente care au loc la frontierele din zonele Blue Nile, Kordofanul de Sud şi Abyei. Mai mult decât atât, multe dintre problemele nerezolvate la succesiunea Juba de acum nouă luni în urmă, cum ar fi veniturile din petrol, delimitarea frontierelor, cetăţenia, precum şi împărţirea datoriilor, sunt încă departe de a fi rezolvate.
Până când cele două părţi nu vor ajunge la soluţii amiabile ale acestor probleme, observatorii Sudanului avertizează că conflictul este inevitabil, iar pericolul unui război total este şi mai mare.
"Dacă tensiunile nu sunt abordate, luptele sporadice pe care le-am văzut între forţele Nordului şi Sudului, de-a lungul frontierei, ar putea declanşa o escaladare rapidă, care ar putea aduce ţările la un pas [de război]," a scris prin e-mail Daniel P. Sullivan, director pe politici şi relaţii guvernamentale în cadrul organizaţiei activiste End Genocide.
Summit-ul original a fost programat pentru 3 aprilie, dar a fost anulat de preşedintele Sudanului, Omer Hassan al-Bashir, după ce soldaţi sud-sudanezi au atacat domeniul petrolier din Heglig, din Kordofanul de Sud al Sudanului. Juba a declarat că atacul a fost o răzbunare pentru bombardamentele Forţelor Armate ale Sudanului (SAF) asupra câmpurilor de petrol din statul Unity din Sudanul de Sud, cu câteva săptămâni în urmă.
Săptămâna trecută, Khartoum a respins o propunere a Panoului de Implementare al Uniunii Africane (AUHIP) pentru încetarea focului şi retragerea armatelor. Khartoum a acuzat Juba că nu recunoaşte că a susţinut Mişcarea rebelă de Eliberare a Poporului Sudanez / Armata de Nord (SPLA-N), care luptă împotriva SAF în partea de nord a frontierei. Juba era gata să semneze acordul în acel moment.
Săptămâna trecută, Mbeki s-a întâlnit separat cu cele două părţi şi a concluzionat că războiul nu este iminent.
"Am încredere că conducerea celor două ţări vor ajunge la o înţelegere pentru a rezolva problemele actuale", a declarat Mbeki pentru mass-media din Juba, pe 5 aprilie.
Conflictul actual este o continuare a celor două războaie civile din Sudan, din perioadele 1955-1972 şi 1983-2005. Acesta din urmă s-a soldat cu 2 milioane de victime, în mare parte în genocidul din Darfur susţinut de Khartoum. Războiul s-a încheiat cu semnarea unui acord global de pace (CPA) în 2005, care a inclus secesiunea Sudanului de Sud.
Fără petrol: "Putem rezista mai mult decât voi!"
Controlul asupra petrolului a fost o temă definitorie. Graniţele Sudanului de Sud conţin acum 75 la sută din petrolul din regiune, Nordul câştigându-şi veniturile din transportul petrolului pentru export către Port Sudan, prin conductele sale.
Khartoum susţine că Sudanul de Sud încă trebuie să plătească anumite taxe pentru că a utilizat conducta şi că are arierate de 1 miliard de dolari. La rândul său, Juba acuză guvernul sudanez de confiscarea de ţiţei în valoare de 815 milioane de dolari de la Sudanul de Sud.
La sfârşitul lunii ianuarie, Sudanul de Sud şi-a închis toate cele 300 de sonde de petrol din statul Unity, pentru a sufoca fluxul veniturilor Sudanului şi în speranţa că va înlătura impasul din negocieri.
Pe 3 aprilie, ministrul sud-sudanez al petrolului, Stephen Dhieu, a acuzat Khartoum că a construit ilegal o conductă în apropierea domeniului petrolier Toma de Sud şi Naar, pentru a fura petrol de la statul Unity.
Ambele ţări suferă din punct de vedere economic de pe urma blocării petrolului, rezultând creşterea inflaţiei şi a sărăciei. Sudanul de Sud se bazează pe veniturile de petrol pentru a finanţa 98 la sută din bugetul de stat.
De asemenea, întreaga economie şi infrastructură socială a Nordului s-a bazat pe industria petrolieră. Dar nicio ţară nu pare dispusă să facă compromisuri.
"Este ca şi cum doi oameni s-ar strangula reciproc şi se gândesc în sinea lor "pot rezista mai mult decât celălalt", susţine Nico Plooijer, director al Programului Cornul Africii al IKV Pax Christi, o organizaţie de menţinere a păcii cu sediul în Olanda.
Guvernul Sudanului de Sud a semnat un memorandum de înţelegere cu Kenya, pentru a construi o nouă conductă către portul Lamu, din Kenya, şi pentru a evita exportarea prin Sudan. O altă alternativă analizată este construirea unei conducte prin Djibouti, micul stat de coastă dintre Eritreea şi Somalia.
Blocaţi la mijloc
Matt Brown, director asociat de comunicare în cadrul Enough Project cu sediul la Washington, tocmai s-a întors din Munţii Nuba din statul Kordofanul de Sud. El a fost acolo cu vedeta de cinema George Clooney, într-o misiune pentru a aduna informaţii despre situaţia dificilă a oamenilor din Nuba.
Oamenii din Nuba sunt sudişti, care au rămas blocaţi în nord, după secesiune. Din cauza loialităţii lor faţă de sud, ei sunt atacaţi zilnic de trupele din Khartoum.
"Oamenii din Nuba sunt foarte speriaţi şi trăiesc într-o stare de frică continuă - ei sunt bombardaţi aproape în fiecare zi de propriul guvern de la Khartoum. Avioanele care zboară deasupra Munţilor Nuba aruncă bombe aproape în fiecare zi, cu scopul de a speria oamenii. Ei sunt acum forţaţi să trăiască în peşteri din munţi şi nu se pot întoarce în satele lor, nu pot merge la fermele lor pentru a planta culturi, astfel încât mor de foame. Oamenii cu care am vorbit sunt într-o situaţie proastă, le este frică şi nu se poate face nimic pentru ei", precizează Brown.
Potrivit lui Brown, Al-Bashir utilizează în Nuba aceeaşi strategie de genocid pe care a folosit-o în Darfur.
"Ei şterg sate de pe hartă şi nu permit lucrătorilor umanitari să cureţe mizeria lăsată în urmă. Apoi oamenii mor de foame, cum s-a întâmplat în cazul genocidului din Darfur", susţine Brown.
Pe 16 martie, George Clooney şi alţi activişti au protestat la Ambasada sudaneză de la Washington împotriva situaţiei umanitare urgente care afectează circa 500.000 de persoane.
"George Clooney este foarte pasionat şi implicat în problemele Sudanului. El nu este o celebritate care vine din când în când, vede cum stau lucrurile şi pleacă", a afirmat Brown.
"Unul dintre lucrurile pe care [Clooney] le-a spus a fost: "Camerele mă urmăresc oriunde mă duc." Deci scopul lui este să atragă atenţia camerelor în locuri unde oamenii sunt uitaţi şi să atragă atenţia asupra acestor oameni, cum e cazul celor din Munţii Nuba.
"Acesta este un exemplu de militantism corect făcut de o celebritate", a concluzionat Brown.
Săptămâna trecută, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al Naţiunilor Unite, Navi Pillay, a avertizat că observaţiile formulate de guvernatorul Kordofanului de Sud din Sudan, Ahmed Haroun, ar putea echivala cu o infracţiune gravă şi ar putea duce la o escaladare a violenţei, agravând astfel o situaţie deja periculoasă de la frontiera statului.
Harun, care a fost deja pus sub acuzare pentru crime de război şi crime împotriva umanităţii de Tribunalul Penal Internaţional (TPI), a fost filmat când a spus soldaţilor sudanezi să "predea locul curat, măturat, frecat şi zdrobit. Nu îi prindeţi [adică pe rebeli] în viaţă, ei vor fi o povară administrativă." Guvernul a susţinut de atunci că Harun încerca pur si simplu să ridice moralul soldaţilor.
Preşedintele Sudanului, Omer al-Bashir, este căutat de TPI pentru genocidul din Darfur. Pe 26 martie, Al-Bashir a emis un decret de instituire a "unei comisii pentru a mobiliza jihadiştii", a raportat IRIN News a ONU.
În timpul războiului civil, oamenii din Nuba, care sunt creştini, au fost victimele unui jihad declarat efectuat de Khartoumul majoritar musulman.
Următoarea etapă va veni sub forma unor deportări forţate. Pe 9 aprilie, perioada de tranziţie de nouă luni a expirat pentru sudiştii care locuiesc în partea de nord, perioadă în care puteau fie să se înregistreze la guvernul sudanez, fie să părăsească ţara. Traseul spre sud fiind prea riscant pentru a călători, aproape 500.000 de oameni riscă să fie deportaţi.