Mişcarea 5 Stele, revoluţie politică (presa italiană)
alte articole
Politica internă şi marele succes electoral al Mişcării 5 Stele (Movimento 5 Stelle, M5S), care a obţinut peste 25% din preferinţele alegătorilor italieni la ultimele alegeri legislative din 24-25 februarie, continuă să se afle marţi în atenţia principalelor publicaţii din Italia.
'M5S, revoluţie politică', scrie La Repubblica de la Roma, care analizează succesul electoral fără precedent al mişcării fondate în 2009 de bloggerul Beppe Grillo, care a devenit în ultimele săptămâni marele protagonist al politicii italiene. M5S nu are un sediu 'fizic', ci 'se reuneşte' şi 'deschide dezbateri' pe Internet, dezbateri numite 'Meetup'. În ultimele patru zile, prin această platformă au fost convocate şi organizate reuniuni ale M5S în 250 de locuri din întreaga Peninsulă. Pe Internet se discută şi se dezbat temele cele mai importante care fac parte din programul electoral al mişcării, printre care probleme legate de mediu, de transparenţa vieţii publice şi costul politicii italiene.
'Cine se întreabă cum a fost posibil ca Grillo să devină adevăratul câştigător al alegerilor generale din Italia, ar trebui să citească blogul fostului comic, în fiecare zi, şi să viziteze aceste 'Meetup' deschise de M5S, care a demonstrat că Facebook şi Twitter, reţelele de socializare în general, au devenit politică şi au transformat vechile, tradiţionalele secţii de partid într-un partid virtual', comentează principalul cotidian roman.
Prin 'Meetup', M5S organizează întâlniri politice oriunde, în baruri, în casele simpatizanţilor mişcării, în gări şi autogări, în săli de sport, săli de concerte şi teatre din întreaga Italie. Şi acest lucru fără niciun cost, sau cu costuri foarte reduse. În acest moment mai există 865 de grupuri de 'Prieteni ai lui Beppe Grillo' în 711 oraşe din întreaga lume, inclusiv la Paris, Londra, Geneva, San Francisco şi Perth, în Australia. 'Fără Internet nu ar exista M5S, iar fără M5S nu s-ar fi schimbat politica italiană', opinează La Repubblica.
'Parlamentarii lui Grillo, marţieni la Roma', scrie cotidianul milanez Corriere della Sera, care precizează că cei 163 de parlamentari ai M5S au devenit protagoniştii politicii italiene, cu un program anti-austeritate şi împotriva privilegiilor 'politicienilor italieni tradiţionali'. Parlamentarii lui Grillo, pe care mass-media din Peninsulă îi numeşte 'grillini', s-au reunit luni la Roma pentru prima oară, 'cu scopul de a se cunoaşte', şi au transmis în direct pe web întâlnirea lor, preluată de toate posturile de televiziune publice şi private din Italia.
Toţi s-au prezentat, toţi sunt 'persoane normale', 109 deputaţi şi 54 de senatori, 'marţieni' ajunşi la Roma din întreaga Italie. Parlamentarii lui Grillo sunt studenţi, muncitori, funcţionari, medici, şomeri, cercetători, femei casnice. În direct pe web, sub privirile mirate ale tuturor italienilor, parlamentarii lui Grillo şi-au ales liderul la Senat şi la Camera Deputaţilor. La Senat a fost ales Vito Crimi, în vârstă de 40 de ani, funcţionar la Ministerul Justiţiei de la Roma, iar la Camera Deputaţilor a fost aleasă o femeie, Roberta Lombardi, în vârstă de 39 de ani, juristă de la Roma, mamă a unui copil mic. Liderii M5S în Parlament vor fi schimbaţi, prin rotaţie, la fiecare trei luni, o noutate absolută în politica italiană. Parlamentarii lui Grillo au mai decis să îşi reducă salariile şi să renunţe la finanţările publice acordate partidelor de legea italiană. Sumele astfel economisite vor fi utilizate de 'grillini' pentru a susţine dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii, la nivel de teritoriu, anunţă publicaţia amintită.
Întreaga politică italiană va trebui acum să se adapteze la schimbările impuse de mişcarea lui Grillo şi 'nimic nu va mai fi ca în trecut'. Iar preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, în vârstă de 86 de ani, care are sarcina de a numi viitorul prim-ministru al Italiei, într-o situaţie incertă, în care niciun partid nu a obţinut majoritatea la Senat, va trebui acum 'să facă apel la toate energiile' pentru a găsi o soluţie la acest rebus fără precedent în viaţa politică a ţării, potrivit Corriere della Sera.
Napolitano are acum sarcina dificilă de a-şi asuma 'regia post-electorală'. Consultările oficiale în vederea formării unui nou guvern vor începe în jurul datei de 21 martie, dar luni şeful statului italian i-a convocat la Palatul Quirinale de la Roma, sediul preşedinţiei Republicii, pe actualul premier demisionar, Mario Monti, şi pe fostul premier italian Romano Prodi, cu care a purtat discuţii menite să rămâne 'secrete'. 'Italia va putea fi guvernată, sau vor trebui să fie organizate noi alegeri generale, în curând?', se întreabă publicaţia menţionată.