Mircea Dolha: „Eu cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii”

Întorşi din Norvegia, ţară unde familiei Bodnariu i-au fost luaţi cei cinci copii, parlamentarii români consideră că statul român trebuie să continue să lupte pentru această familie.
Mircea Dolha
Mircea Dolha (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Recent întors din Norvegia, unde s-a întâlnit atât cu oficiali ai ţării nordice cât şi cu familia Bodnariu, vicepreşedintele Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, Mircea Dolha, a afirmat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că e optimist că familia Bodnariu îşi va recupera copiii, după ce a văzut modul în care decurg lucrurile şi cum îşi desfăşoară activitatea instituţiile statului scandinav, relatează Adevărul.

„Concluzia mea personală este că familia Bodnariu nu ar fi în stare să facă rău unei muşte, darămite copiilor pe care îi au. Delegaţia românească a fost cea care a impresionat aceste autorităţi pentru ca nicio ţară nu a trimis parlamentari în număr mare să se intereseze de legislaţie, de probleme. Eu cred că familia Bodnariu îşi va recupera copiii şi dreptatea va fi de partea lor”, a declarat Dolha.

Deputatul liberal a mai opinat că situaţia din Norvegia este problematică în ceea ce priveşte imixtiunea statului în creşterea copiilor.

„Situaţia este îngrijorătoare în Norvegia, nu doar pentru familiile de români, dar şi pentru alţii. Ajung să-şi ia copiii şi să plece”, a conchis Dolha.

La rândul său, senatorul Titus Corlăţean, fost ministru de externe, a precizat că în Norvegia au mai fost înregistrate şi alte cazuri dramatice şi a opinat că se impune ca statul să lupte mai departe atât pentru familia Bodnariu cât şi pentru alte familii aflate în situaţii similare.

„Prima concluzie după această vizită în Norvegia: personal, după ce ne-am întors, suntem mai convinşi ca niciodată de justeţea cauzei familiei Bodnariu şi necesitatea ca statul român să continue să lupte pentru această familie, dar şi alte familii”, a mai declarat Corlăţean.

Potrivit lui Titus Corlăţean, vizita delegaţiei a fost una cu efecte pozitive, având în vedere că parlamentarii au putut să aibă acces direct la informaţii, atât prin dialogul cu instituţiile guvernamentale din Norvegia, dar şi prin discuţii purtate cu vecinii familiei Bodnariu. De asemenea, delegaţia a pledat pentru reunificarea familiilor româneşti care au fost lăsate fără copiii lor.

Fostul ministru de Externe a mai precizat că s-a încercat îmbunătăţirea relaţiei bilaterale cu Norvegia, ţara care în aceste zile nu este bine văzută de percepţia publică românească după mediatizarea cazului Bodnariu, caz ce a scos în stradă mii de români.

De asemenea, potrivit unui comunicat de presă remis de Senat, parlamentării români au cerut "imperios" guvernatorului localităţii de reşedinţă a familiei Bodnariu reanalizarea ordinului de plasare a copiilor pentru că măsura adoptată ar fi disproporţionată şi este o interpretare abuzivă a principiului interesului superior al copilului.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a întreprins o vizită în Norvegia în perioada 18 – 22 ianuarie pentru a discuta cazul familiei Bodnariu.

Reamintim că cei cinci copiii ai românului Marius Bodnariu şi soţiei sale norvegiene Ruth, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie anul trecut, după ce două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus la şcoală că primesc corecţii fizice de la părinţi. Părinţii ar fi suspectaţi că administrează corecţii fizice copiilor şi că îi îndoctrinează religios.

Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne